Korai juhar (Acer platanoides) vetőmag

Nagy termetű, szép fa. Középhegységeinkben, és a nyugati, esősebb országrészben találkozhatsz vele bükkösök és más hegyi erdők elegyfájaként.
Kiszerelés: 60 mag
Nincs raktáron
550 Ft
Nincs raktáron
Részletek
Nagy termetű, szép fa. Középhegységeinkben erdeiben őshonos, de országszerte ültetik utak mellett és parkokban. Nagyon gyorsan és nagyra nő, a gyengébb talajokon is jól fejlődik. Igazi pionír fa, sokszor az elsők között jelenik meg egy új élőhelyen. Később, néhány száz év alatt lassan lecserélődik más fákra, az idős erdőkben már csak kis mennyiségben fordul elő.

Vetése:

A magot ősszel vesd el a kertben, végleges helyére vagy magágyásba, esetleg szabadban tárolt cserépbe. A magot érdemes vetés előtt 24 órára beáztatni. A keléshez hideghatás szükséges, tavasszal csírázik. Áztatás és 1-2 hónap nedves rétegzés után tavasszal is vethető. Ehhez a magokat keverd össze nedves homokkal vagy tőzeggel és tárold hűtőszekrényben 0-5 fokon. Időnként nézz rá, és ha a csírázás megindult (vagy az előírt idő lejárt) vesd el.

Alkalmazása:

Fája nehéz, kemény és rugalmas, a rovaroknak is ellenáll, vagyis sokoldalúan felhasználható. Tűzifának is tökéletes. Gyors növekedésével együtt ezek a tulajdonságok nagyon alkalmassá teszik arra, hogy a faanyaga miatt ültesd ha van elég helyed az ilyesmihez. A nedve cukrot tartalmaz, juharszirupot vagy bort is készítenek belőle. A fejlődő termések édesek, néhol a gyerekek csemegeként eszik. A levele is tartalmaz cukrot, egyes helyeken a levelébe csomagolt ételt sütik meg, ami édes ízt kap tőle. Gyógynövényként a kérgét használják, ami enyhe összehúzó hatású, bőrbetegségek kezelésére alkalmas. Gyakran ültetik díszfaként, és országutak mellett sorfának. A szelet nagyon jól viseli, szélfogó sövényben is megállja a helyét, akár erős szélnek kitett helyen, tengerpartokon is. Szinte bármilyen talajon megél, szívós fa. A gyenge talajokon is jól érzi magát. Őshonos faként sokféle rovar él rajta, tavasszal a beporzók számára bőséges nektárforrás.  

Adatok
Virágzási idő
június, május
Hasznosítás
dísznövény, ehető, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
szívgyökér
Magasság
10 m felett
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!