Korai juhar (Acer platanoides) szabadgyökeres csemete

Nagy termetű, szép fa. Középhegységeinkben, és a nyugati, esősebb országrészben találkozhatsz vele bükkösök és más hegyi erdők elegyfájaként.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Részletek
Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 40-60 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket!

Leírás:

Nagy termetű, szép fa. Középhegységeinkben erdeiben őshonos, de országszerte ültetik utak mellett és parkokban. Nagyon gyorsan és nagyra nő, a gyengébb talajokon is jól fejlődik. Igazi pionír fa, sokszor az elsők között jelenik meg egy új élőhelyen. Később, néhány száz év alatt lassan lecserélődik más fákra, az idős erdőkben már csak kis mennyiségben fordul elő.

Alkalmazása:

Fája nehéz, kemény és rugalmas, a rovaroknak is ellenáll, vagyis sokoldalúan felhasználható. Tűzifának is tökéletes. Gyors növekedésével együtt ezek a tulajdonságok nagyon alkalmassá teszik arra, hogy a faanyaga miatt ültesd ha van elég helyed az ilyesmihez. A nedve cukrot tartalmaz, juharszirupot vagy bort is készítenek belőle. A fejlődő termések édesek, néhol a gyerekek csemegeként eszik. A levele is tartalmaz cukrot, egyes helyeken a levelébe csomagolt ételt sütik meg, ami édes ízt kap tőle. Gyógynövényként a kérgét használják, ami enyhe összehúzó hatású, bőrbetegségek kezelésére alkalmas. Gyakran ültetik díszfaként, és országutak mellett sorfának. A szelet nagyon jól viseli, szélfogó sövényben is megállja a helyét, akár erős szélnek kitett helyen, tengerpartokon is. Szinte bármilyen talajon megél, szívós fa. A gyenge talajokon is jól érzi magát. Őshonos faként sokféle rovar él rajta, tavasszal a beporzók számára bőséges nektárforrás.  
Adatok
Virágzási idő
június, május
Hasznosítás
dísznövény, ehető, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
szívgyökér
Magasság
10 m felett
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!