Vadrózsa, gyepü rózsa (Rosa canina) szabadgyökeres csemete

Vadrózsa, gyepü rózsa (Rosa canina) szabadgyökeres csemete
Vadrózsa, gyepü rózsa (Rosa canina) szabadgyökeres csemete
Vadrózsa, gyepü rózsa (Rosa canina) szabadgyökeres csemete
Vadrózsa, gyepü rózsa (Rosa canina) szabadgyökeres csemete
Leggyakoribb vad rózsa fajunk régóta kedves növény a ház körül is. Látványos virágzása és vörös, ehető csipkebogyója mindenki számára ismerős.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 50-60 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket! A csemeték postázása 60 cm hosszú dobozban történik. Az ennél nagyobb csemetéket megpróbáljuk sérülés nélkül behajtogatni a dobozba, de elképzelhető, hogy méretre kell vágnunk őket. Ha ezt nem szeretnéd, akkor felár ellenében nagyobb, 120 cm-es dobozban is tudunk postázni. Ehhez választ a postázási módok közül a "GLS nagy méretű csomag" elnevezésű lehetőséget.

Leírás:

Leggyakoribb vad rózsa fajunk régóta kedves növény a ház körül is. Látványos virágzása és vörös, ehető csipkebogyója mindenki számára ismerős. Az országban őshonos több tucat vad rózsa faj közül ezt ismerjük ’vadrózsa’ néven, pedig a hivatalos neve gyepü rózsa. Sok régi történetben, népmesében szerepel, általában mint áthatolhatatlan tüskés bozót, pedig szinte minden tanya mellett nőtt belőle, és szerették. A virágzása miatt dísznövényként, csipkebogyója miatt gyógynövényként tekintettek rá. Mindenfelé gyakori, erdőszéleken, útmenti bozótosokban, tanyák körül találkozhatsz vele. Két-három méternél magasabbra nem nő, visszahajló ágaival inkább terebélyesedik. Tavasszal nyílnak nagy, halvány rózsaszín virágai. Csipkebogyója késő ősszel érik, sokáig díszíti télen is a levéltelen csipkebokrokat. Érdemes elmondani, hogy az általános szóhasználattal ellentétben a rózsának nem tövisei, hanem tüskéi vannak. Biológusok körében a két szónak más a jelentése. A tüske a bőrszövet felső rétegéből alakul ki, könnyen letörhető. Ilyen a rózsa és az akác tüskéje is. A tövis mélyebb szövetekből ered, stabilan a növényhez nőtt, általában nem könnyű letörni. Ilyenek például a gledicsia törzsén nővő hatalmas tövisek, vagy a kaktuszok tövisei is.

Alkalmazása:

Dísznövényként késő tavasszal nyíló virágai miatt érdemes ültetni, de az őszi-téli vörös csipkebogyó díszítése is elismerésre méltó. A csipkebogyó mégis a fő vonzereje, sokféleképpen elkészítve használták és használják még ma is. A teljes érés előtti, már vörös, de még kemény bogyókat szedik, kettévágva a belsejében levő magokat és mirigyes szőröket kikaparják, alaposan megmossák, majd különböző módokon feldolgozzák. A mirigyszőrökkel vigyázni kell, ugyanis lenyelve a bélben irritációt okoznak. Teának egyszerűen csak megszárítják a megtisztított bogyókat. A szárított bogyókból egy evőkanálnyit egy csésze hideg vízbe kell áztatni egy éjszakára, mert meleg vízben a fő gyógyító erejét adó C-vitamin tartalma elbomlik. Lekvár is főzhető belőle, sok helyen ezt hívják hecsedlinek (de néhol magát a növényt is így nevezik). Az elkészítése nagyon munkás, ezért mindig ritka és különleges csemegének számít. Az érett, puha termésekből a húst ki lehet nyomni, ami különleges csemege, a gyerekek kedvence. Nagyon vigyázni kell azonban, hogy a magok körüli szőröket ne együk meg. A virágok szirma is ehető, saláták és édességek díszítésére is alkalmas. Kandírozva különleges és látványos csemege. Különleges, illatos, aromás lekvár is főzhető belőle. Gyógynövényként főleg megfázásos betegségekben használják szinte minden részét, de leginkább a gyümölcshúsból áztatott teát, és a lekvárt. A leveleiből tea főzhető, hasonlóan sok más rózsaféléhez, például a szederhez és a málnához. Fája különlegesen jó minőségű. Vékony, az idős bokroknak sincs igazán vastag része, de viszonylag egyenes pálcákat lehet belőle vágni. Apró, értékesebb tárgyakat faragtak belőle, a nagyobb darabokból készülő eszközök vagy kisebb bútorok igazán különlegesek. A vadrózsa nevelése nagyon könnyű. Bárhol megél, nedves és száraz vidéken, homokon és agyagon egyaránt. Csak arra kell figyelni, hogy adj neki elég teret, mert a töviseibe könnyen bele lehet akadni. Gyakran járt helyekre nem érdemes ültetni. Viszont pont ezért nagyon jól használható áthatolhatatlan sövényként. Természetközeli vagy madárbarát kertekben is nagyon hasznos növény. A virágát méhek látogatják, könnyen hozzáférhető, nagy mennyiségű virágpora miatt a ragadozó rovarok számára is tökéletes. A csipkebogyója madarak téli elesége. Maga a növény is rengeteg rovarfaj számára szolgál táplálékul.

Adatok
Virágzási idő
június, május
Hasznosítás
dísznövény, ehető, gyógynövény, rovarcsalogató, talajtakaró
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
sekély gyökér
Magasság
1-3 m
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!