Szürke nyár (Populus x canescens) szabadgyökeres csemete

Szürke nyár (Populus x canescens) szabadgyökeres csemete
Szürke nyár (Populus x canescens) szabadgyökeres csemete
Szürke nyár (Populus x canescens) szabadgyökeres csemete
Főleg az alföldeken gyakori ez a szép szürkés-fehéres törzsű fa. A fehér nyár és a rezgőnyár természetes hibridje, tulajdonságaira a két faj közötti átmeneti formák sokasága jellemző.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 30-50 cm. Igénytelen, sokféle élőhelyen megél az árterektől kezdve a sovány homokig. Főleg az Alföldön gyakori, itt sokszor erdőket is telepítenek belőle. A fehér nyár és a rezgőnyár természetes hibridje, tulajdonságaira a két faj közötti átmeneti formák sokasága jellemző. A szülőfajokkal kereszteződik, emiatt tiszta a fehér nyár mára nagy ritkaságnak számít. A szürke nyár törzse fehéres vagy zöldes-szürkés, némelyik példány a valódi fehér nyárak hófehér szépségével vetekszik. Természetes állománya kevés van, inkább az ültetett erdőkből terjed mindenfelé. Gyorsan és nagyra nő, a 40 méteres magasságot és a másfél méteres törzsátmérőt is elérheti. Ott fejlődik a legjobban, ahol a gyökerével eléri a talajvizet. Pionír fa, az elsők között jelenik meg a parlagon hagyott területeken. Gyorsan nő, de rövid életű. Hamar odvasodik, ami a harkályok, és rajtuk keresztül a többi odúlakó madár számára tökéletes élőhelyet teremt. Gyökérsarjakat nevel, ezekkel terjed. Ha egyszer megtelepedett, akkor sarjaival gyorsan kolóniákat hoz létre. Levelének a fonáka fehéres, ami szeles időben jellegzetesen felvillan, visszaveri a napfényt. Kétlaki, mint ahogy az összes többi nyárfa is. A rettegett tavaszi nyárfapihe ’havazást’ csak a nőivarú egyedei produkálják, ezért a hímivarú, porzós példányokat nyugodtan lehet ültetni ott is, ahol félünk a pihétől. Dugványról vagy gyökérsarjról szaporítva az ismert porzós példányokat bárhova ültethető a pihék veszélye nélkül.

Alkalmazása:

Díszfaként a fehér törzsű példányok nagyon mutatósak, de csak ott érdemes ültetni, ahol elegendő hely áll rendelkezésre egy ilyen hatalmas fa számára. Erdőtelepítésnél nagy szerepe van az alföldi tájakon, ahol kevés fa érzi jól magát. Gyorsan nő, de a törzse ritkán egyenes, ezért valódi faanyagként nehezen használható. Puha fája nem tartós. Inkább papírgyártásra és hasonló célokra használják. A nemes nyárakkal szemben ez mindenképpen hátrány, nagy előnye viszont, hogy őshonos, ezért a rovarvilág jobban tudja hasznosítani (a nemes nyárak amerikai és európai fajok hibridjei, élőhelyként kevésbé értékesek). A nyárfák (és a fűzek) kérge szalicint tartalmaz, ami szalicilsavra bomlik az emberi szervezetben. A szalicilsav az aszpirin hatóanyaga. Ezért a nyárfa kérgét természetes aszpirinként régóta használják gyulladáscsökkentőként, lázcsillapítóként, reumás fájdalmakra, menstruációs fájdalmak enyhítésére. Igénytelensége és gyors növekedése miatt kiváló támogató fa. Gyorsan megteremti az erdei mikroklímát. Sarjművelésre is alkalmas, rendszeresen visszavágva nagy zöld tömeget képez, mulcs termelésére tökéletes. Fája puha és gyorsan korhad, ezért tökéletes talajjavító. Könnyen tartható, a talajjal szemben igénytelen fa. Ott érzi igazán jól magát, ahol a gyökerével eléri a talajvizet, de szélsőségesebb körülmények között is megél. Száraz homokon és belvizes területen, ártereken is ültethető. Gyorsan nő. Napfényigényes fa, mint ahogy a pionír fák általában azok. A gyökérsarjak képzésér oda kell figyelni, mert ezek gyomosíthatnak ha olyan területre került ahol ez nem kívánatos. Sokféle rovarnak nyújt otthont a levelein és a gyorsan pusztuló faanyagán egyaránt. Ezért nagyon értékes élőhelyet jelent.

Adatok
Virágzási idő
március
Hasznosítás
dísznövény, gyógynövény, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
szívgyökér
Magasság
10 m felett
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, terméketlen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!