Mezei szil (Ulmus minor) szabadgyökeres csemete

Mezei szil (Ulmus minor) szabadgyökeres csemete
Mezei szil (Ulmus minor) szabadgyökeres csemete
Nedves, alföldi területeken él ez a szil faj. Mostanában egyre gyakrabban találkozunk vele, mivel a szilfavész viszonylag kevésbé károsítja.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 30-50 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket!

Leírás:

Nedves, alföldi területeken él ez a szil faj. Eredeti élőhelye az ártéri keményfás ligeterdő, amiből a nagy folyószabályozások után szinte nem maradt semmi. 30 méter körülire is megnövő, nagy termetű fa. A levele változatosak még egy fán belül is, de általában aszimmetrikus levélváll jellemzi (a levélnyél tövében a levéllemez két oldala feltűnően eltérő alakú). A szabadon álló fa vastag törzset, széles, terebélyes, lecsüngő koronát nevel. Jellegzetessége az ágak paralécessége, amely azonban nem minden példányon jelentkezik. Szintén egyedi a szilek között a gyökérsarj képzés. Korán, már márciusban virágzik, a termése májusban be is érik. Szélporzású, de a méhek is látogatják. A szilfavész nagyon megtizedelte, de ez mára már elvonulni látszik. Régen a szilfák a magyar táj meghatározó elemei voltak, nagy termetű, árnyat adó lomboronájuk sokszor megjelent pihenőhelyek, csárdák körül. Közepesen hosszú életű fa, a jelenleg élő legidősebb példányokat 400 év körülire becsülik.

Alkalmazása:

Díszfaként ültethető, szép formájú, terebélyes, árnyat adó fa. A szennyezett városi levegőt is jól tűri. A levele ehető, de csak fiatalon, mert gyorsan keserű lesz. Az éretlen termése érdekes ízű, friss leheletet biztosít. Gyógynövényként használtak, a levele és a kérge összehúzó, vérzéscsillapító hatású. Fája nehéz, kemény, görcsös, szép mintázatú. Jól hajlítható, bár repedésre hajlamos, ezért lassú szárítást igényel. Régen íjakat, kocsikat, hajókat készítettek belőle. Bútorfaként is értékes a rajzolata miatt. Faragáshoz, esztergáláshoz is jó választás. Visszavágva tuskóról jól sarjad és gyökérsarjakat is nevel, a szilek közül ez tűri a legjobban a rendszeres visszavágást. Ilyen módon nevelve sok mulcs anyagot vagy vékonyabb fákat, karókat lehet előállítani. Lombja gyorsan bomlik, kiváló mulcs és komposzt alapanyag. A tápértéke is magas, a pillangósokkal vetekszik. Régen szárított lombját állatok takarmányozására használták. Ez nagyban hozzájárult a mezei szil megritkulásához. Könnyen tartható, a talajjal szemben igénytelen fa. Sziken is megél. Vízigényes, ott érzi jól magát, ahol a gyökerével eléri a talajvizet. Belvizes területen, ártereken is megél, ha az elárasztás évi egy hónapnál nem tart tovább. Gyorsan nő, főleg fiatalon. Árnyéktűrő fa, az erdőkben alsó lombkoronaszint kialakítására használható. A szilek sokféle rovarnak nyújtanak otthont, ezért annak ellenére rovarcsalogatónak tartjuk, hogy a virága szél porzású.

Érdekességek:

A ’szilárd’ szót Szemere Pál alkotta a nyelvújítás korában, 1816-ban a szil kemény faanyaga alapján.

Adatok
Virágzási idő
március
Hasznosítás
dísznövény, rovarcsalogató
Fényigény
árnyék, félárnyék, napos
Gyökérzet
szívgyökér
Magasság
10 m felett
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, szikes, terméketlen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!