Egynyári üröm (Artemisia annua) vetőmag
Egynyári üröm (Artemisia annua) vetőmag
600 Ft

Egynyári üröm (Artemisia annua) vetőmag

Egynyári üröm (Artemisia annua) vetőmag
Egynyári üröm (Artemisia annua) vetőmag
Egynyári üröm (Artemisia annua) vetőmag
Gyomnövényként terjed hazánkban ez az egynyári üröm faj. Eredeti élőhelye Kína, ahol már kétezer éve használják gyógynövényként a hagyományos kínai gyógyászatban, termesztik is. Ez az általunk forgalmazott legerősebb illatú növény.
Kiszerelés: 0,5 ml, 3000 mag
Raktáron
600 Ft
Részletek

Kiszerelés: 0,5 ml, 3000 mag

Jellemzői:

Gyomnövényként terjed hazánkban ez az egynyári üröm faj. Általában 1 méter körüli magasságúra nő, de különösen kedvező helyen a másfél métert is meghaladhatja. Eredeti élőhelye Kína, ahol már kétezer éve használják gyógynövényként a hagyományos kínai gyógyászatban, termesztik is. Szeldelt világoszöld leveleiről és erős üröm illatáról felismerhető. Ez az általunk forgalmazott legerősebb illatú növény. Hasonlít hozzá a parlagfű, de az egyértelmű illaton felül is könnyen megkülönböztethetők: az egynyári üröm kisebb, világosabb zöld, és a parlagfű lekerekített cikcakkjai helyett az egynyári üröm határozottan hegyes, szögletes. A képek közül a középsőn mindkét faj látható egymás mellett.

Vetése:

Tavasszal. Későn, a fagyok után csírázik, nem kell sietni a vetésével. A magja nagyon apró, legfeljebb 2-3 mm vastag földréteggel szabad takarni. A kelésig nedvesen kell tartani. A fiatal növények nagyon hasonlítanak a parlagfűre, gyomlálásnál oda kell figyelni! Érdemes palántát nevelni belőle, mert ellenőrzöttebb körülmények között könnyebb bánni a nagyon apró magokkal.

Alkalmazása:

Régi kínai gyógynövény. Teája lázas, megfázásos betegségekre és gyulladáscsökkentőként használatos. A legfontosabb azonban a malária elleni hatása: az ürömben található artemizinin tökéletes szer, a hagyományos terápiára rezisztens malária törzseket is elpusztítja. Jelenleg ez a legjobb és egyben legolcsóbb malária elleni gyógyszer. Ezért nagy mennyiségben termesztik. Rák ellenes hatása miatt is kutatják. Érdekes hatása, hogy természetes gyomirtóként használható. Mulcsként, vagy vízben áztatva készített kivonatként használva csökkenti a gyomosodást. Ezt a tulajdonságát ki lehet használni például a kerti utak gyommentesen tartásához. A kertben könnyen tartható, nagyon jó szárazságtűrő növény. Rossz minőségű talajokon is jól érzi magát, sőt ilyen helyen a legmagasabb az aroma és a hatóanyag tartama. Napon és félárnyékban is megél. Ha gyógynövénynek termeled, akkor a virágzás kezdetén kell levágni és megszárítani. Nyár végén vagy ősszel virágzik, utána gyorsan magot hoz és elszárad. A rengeteg apró, szétszóródó magjáról a következő években is kihajt, gyomosításra hajlamos.

Érdekességek:

Régi kínai neve: quinghao. Az egynyári üröm sok illóolajat tartalmaz, amit a kozmetikai iparban használnak parfümökhöz, illatosítóként. Alkoholos italok, vermutok ízesítésére is használatos. Kísérletképpen használták krizantémok oltásához: az egynyári ürömre oltott krizantémok sokkal szárazságtűrőbbek, mint saját gyökerükön.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
0,3-1 m, 1-3 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Átlagos értékelés:
5 (1 vélemény)
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
Még nem írt véleményt a termékről?
Véleményt írok!
Teszt elek
2024.03.12
Ez nagyon király!