Barkafűz, extra fehér (Salix discolor cv.) szabadgyökeres csemete

Barkafűz, extra fehér (Salix discolor cv.) szabadgyökeres csemete
Barkafűz, extra fehér (Salix discolor cv.) szabadgyökeres csemete

Amerikai származású barkafűz fajta. Világítóan fehér 'bogyói' nagyon jól mutatnak a vörös ágakon. Erőteljesen fejlődő fajta, évente 2-3 métert is növekedhet.

Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Részletek

Dugványról nevelt, szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 80-120 cm.

Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy.
Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket!
A csemeték postázása 60 cm hosszú dobozban történik. Az ennél nagyobb csemetéket megpróbáljuk sérülés nélkül behajtogatni a dobozba (a füzek ezt meglepően jól viselik), de elképzelhető, hogy méretre kell vágnunk őket. Ha ezt nem szeretnéd, akkor felár ellenében nagyobb, 120 cm-es dobozban is tudunk postázni. Ehhez választ a postázási módok közül a "GLS nagy méretű csomag" elnevezésű lehetőséget.

Leírás:

Amerikai származású barkafűz fajta. Világítóan fehér 'bogyói' nagyon jól mutatnak a vörös ágakon. Erőteljesen fejlődő fajta, évente 2-3 métert is növekedhet.
Viszonylag széles, tojásdad, sötétzöld levelű, nagyon erőteljes fejlődésű fajta. Vesszői az első évben 2-3 méteresre is képesek megnőni. Többnyire szép hosszú, egyenes, elágazás nélküli barnásvörös vesszőket nevel, amik a napos oldalukon élénk vörösre színeződnek. Nagyon korai fajta, már februárban 'nyílik'. A képek február első napjaiban készültek!
Ültetésnél érdemes minél mélyebbre rakni, hogy a dugvány rész teljesen a föld alá kerüljön, és még az új hajtásból is legalább 5-10 cm a föld alá kerüljön. Így egyrészt a talaj mélyebb, nedvesebb rétegeibe lenyúlva száraz időben is könnyen túlél, másrészt a föld alá kerülő szárrész végig gyökeret fog ereszteni, és ez a dúsabb gyökérzet erőteljesebb fejlődést eredményez. Az első évben érdemes öntözni, mert minél több vizet kap annál gyorsabban fejlődik. A második évtől már megtalálja magának a vizet.
Talajban nem válogatós, gyengébb talajon és megél, akár homokon is. Felnőtt korban is meghálálja az öntözést, különösen száraz homokon, de öntözés nélkül is jól érzi magát. Különösebb tápanyag utánpótlást nem igényel, bár rendszeres trágyázással nagyon gyors fejlődést lehet elérni.
A barkákat kora tavasszal érdemes levágni, amikor a 'bogyók' elérték az 1-2 cm-es méretet. Időjárástól függ, hogy ezt a fejlettséget mikor éri el a barka, ez a fajta már februárban szedhető. Érdemes a növényhez igazodva a megfelelő időben szüretelni, mert a túlnőtt barka lehullik a száráról, kevésbé tartós. Nem érdemes Húsvétig várni a szürettel. A megfelelő időpontban, 1-2 cm-es 'bogyó' méretnél levágva és megszárítva sokáig tárolható a barka, de ha nagyobbra fejlődik, akkor lehullik, értéktelen lesz.
A barkafüzet érdemes évente visszavágni, mert így erőteljes, hosszú, egyenes vesszőket hoz, ami szép barkákat nevel a következő tavasszal. Az előző évi friss hajtásokat le kell vágni, néhány centiméter hosszú csonkot meghagyva. A visszavágás ideje a barkaszedéskor van tavasszal, vagy előtte télen ha nincs szükség a barkákra. Természetes módon bokorként fejlődik, de törzset is lehet nevelni neki ha az alul fejlődő hajtásokat rendszeresen levágod. Így kényelmesebben kezelhető, nem kell lehajolni a metszéshez. Visszavágás nélkül is nevelhető, nagy bokrot képez, de ilyenkor rövid vesszőket hoz kevés barkával.
Akinek van kedve az több vessző feltekerésével vagy összefonásával érdekes hatást érhet el. A képen látható spirális mintázat a törzsön például két vessző összetekerésével alakult ki. A fűzek nagyon jól viselik az ilyen alakítást.
A füzek virágát nagyon kedvelik a méhek. Korán és nagy tömegben virágzik, ezért különösen értékes méhlegelő. Ha ezt ki akarod használni, akkor hagyd kifejlődni a barkákat, és csak a teljes elvirágzás után vágd vissza a vesszőket.
A füzek gyökérzete sűrű vékony hajszálgyökérzetből áll, az igazán vastag gyökerek hiányoznak. Alkalmasak a talaj megkötésére, akár vízpartokon, vízzel érintkező töltéseken is. Nincs vastag gyökérzetük ami átlyukasztaná a vízzáró réteget vagy a töltés falát.

Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!