Amerikai kosárfonó fűz (Salix x americana) földlabdás csemete
Amerikai kosárfonó fűz (Salix x americana) földlabdás csemete
800 Ft

Amerikai kosárfonó fűz (Salix x americana) földlabdás csemete

Amerikai kosárfonó fűz (Salix x americana) földlabdás csemete
Amerikai kosárfonó fűz (Salix x americana) földlabdás csemete
Amerikai kosárfonó fűz (Salix x americana) földlabdás csemete
Kosárfonók leggyakrabban használt alapanyaga ez az amerikai eredetű fűz hibrid. Hosszú, vékony, alig elágazó, vöröses vesszőket nevel.
Az ár 1 db földlabdás palántára érvényes.
Az utolsó képen látható 2 db palánta, ezekhez hasonlót fogsz kapni. Viszonyítási alapként a térkő mérete 12x24 cm.
Raktáron
800 Ft
Részletek

Földlabdás csemete, 40-50 cm föld feletti magassággal. A földlabda kb. 5x5x15 cm. A csemetéket vetőtálcákban nevelték, a teljes földlabdával együtt tudjuk őket postázni a gyökerek sérülése nélkül. A szabadgyökeres csemetékhez képest jobb eredés érhető el, jobban viselik az ültetési stresszt mivel a gyökérzetük nem sérül. Kézhezvétel után ültetésig tárold hűvös, fagymentes helyen, a földlabdát tartsd nedvesen. Minél hamarabb érdemes elültetni, de legalább néhány hétig tárolhatod.

Leírás:

Kosárfonók leggyakrabban használt alapanyaga ez az amerikai eredetű fűz hibrid. Hosszú, vékony, vöröses szárakat nevel. Nagy előnye, hogy alig elágazó, megfelelő tartás mellett szép hosszú, fonáshoz nagyon alkalmas vesszőket nevel.
Az amerikai kosárfonó fűz természetes módon bokorként fejlődik. Levelei hosszúk, keskenyek. Szára az első ősszel-télen vörösesbarna, később szürkés, elfásodik. A fiatal levelei és a hajtáscsúcsa vöröses. Fája viszonylag kemény, tömött, kicsi a szivacsos bele, ezért is nagyon alkalmas kosárfonásra.
Hibrid eredetű, két amerikai faj, a Salix eriocephala és a Salix petiolaris keresztezéséből jött létre. Mára Európában is a kosárfonók első számú alapanyaga lett. Porzós virágú, tehát nem hoz magot, nem 'pihézik'. Csak dugványról szaporítható.

Ültetése:

A dugványokat függőlegesen, majdnem a teljes hosszúságukban le kell ásni a talajba, csak a legfelső rügy maradjon a föld felett. Ne csak egyszerűen leszúrd a földbe, mert így megsérül a dugvány alja, nehezebben gyökerezik. A dugvány felső oldalát fel lehet ismerni a rajta levő rügyekről, amik felfelé mutatnak. A dugványokat fagymentes időben közvetlenül a végleges helyükre lehet 'ültetni', utána érdemes mulcsolni. Mély cserépbe is kerülhetnek. Ebben az esetben is érdemes hűvösben tartani tavaszig, mert ha fejlődni kezd, akkor nem lesz neki elég fény a téli időszakban. Vízben is gyökereztethető, de ez nem igazán ideális. Ugyanis a vízben fejlődő gyökerek a földbe kerülve könnyen sérülnek, elpusztulnak. Vízbe állítva amint az első kis fehér pontokként jelentkező gyökérkezdemények megjelentek azonnal el kell ültetni, vigyázva, mert a gyökérkezdemények könnyen letörnek.

Felhasználása:

Talajban nem válogatós, gyengébb talajon és megél, akár homokon is, de vízigényes. Felnőtt korban is meghálálja az öntözést, különösen ha fontos a hosszú vesszők nevelése. Különösebb tápanyag utánpótlást nem igényel, bár rendszeres trágyázással nagyon gyors fejlődést lehet elérni.
Kosárfonáshoz sűrűn, 30x30 cm-es térállásban érdemes ültetni, és évente tövig visszavágni. Így nevelve a bokrok egymást oldalról árnyékolva felfelé kényszerítik a hajtásokat, amik így hosszú, vékony, elágazás nélküli vesszőkké fejlődnek. Ez pont ideális a kosárfonáshoz. A vesszőket ősszel, lombhullás után szüreteld. A levágott vesszőket hántolják, mert kéreg nélkül tartósabb. A nyersen hántolt vessző hófehér. Érdemes kifőzni, mert utána könnyebben hántolható és tartósabb. A kifőzött és hántolt vessző narancsvörös. Ilyen állapotában száraz helyen sokáig eltartható, áztatás után használják fonásra.
A füzek virágát nagyon kedvelik a méhek. Korán és nagy tömegben virágzik, ezért különösen értékes méhlegelő. Ha ezt ki akarod használni, akkor hagyd kifejlődni a barkákat, és csak a teljes elvirágzás után vágd vissza a vesszőket. Ebben a formában kosárfonásra már kevésbé alkalmas.
A füzek gyökérzete sűrű vékony hajszálgyökérzetből áll, az igazán vastag gyökerek hiányoznak. Alkalmasak a talaj megkötésére, akár vízpartokon, vízzel érintkező töltéseken is. Nincs vastag gyökérzetük ami átlyukasztaná a vízzáró réteget vagy a töltés falát.
Az amerikai kosárfűz idegenhonossága ellenére nagyon sok rovart vonz. Termesztésben ezek kártevőnek számítanának, de egy jó életközösségben hozzájárulnak a tápláléklánc eltartásához. Ezért természetközeli kertekben is hasznos az ültetése.

Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!