Zselnicemeggy (Padus avium ssp. padus) szabadgyökeres csemete

(1 vásárlói értékelés)

400 Ft-tól

Nedves erdőkben él ez a kis termetű, ma már egyre ritkább fa. Virágai jellegzetes hosszú fürtökben, hatalmas tömegben nyílnak.

Leírás

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 30-50 cm.

Nedves erdőkben él ez a kis termetű, ma már egyre ritkább fa. Virágai jellegzetes hosszú fürtökben, hatalmas tömegben nyílnak. Korán, lombfakadáskor virágzik. Apró fekete termése a madarak kedvelt csemegéje. Rövid életű fa, 40-50 évnél ritkán él tovább.
Nem szabad összetéveszteni a hasonló kései meggyel (Padus serotina), ami egy Észak-Amerikából betelepített, erőszakosan terjedő veszélyes növény. Felismerhető fényes, bőrszerű leveléről, és sokal későbbi (nyár eleji) virágzásáról. Szárazabb területeken terjed, míg a zselnicemeggy inkább a nedvesebb élőhelyet szereti. A kései meggy termése és az egész növény ciánt tartalmaz, mérgező!

Vetése:

A frissen beérett magot ősszel vesd el a kertben, végleges helyére vagy magágyásba, esetleg szabadban tárolt cserépbe. A magot érdemes vetés előtt 24 órára beáztatni. A keléshez hideghatás szükséges, tavasszal csírázik.

Alkalmazása:

A termése ehető, de a magas kéksav tartalma miatt nyersen élvezhetetlen és enyhén mérgező. Lekvárnak azonban kiváló, mivel a kéksav hő hatására lebomlik. A virága és a magja is ehető, zöldségként salátákba alkalmas.
Gyógynövényként a virágzás idején gyűjtött kérgét használták megfázásos tünetek ellen.
Fája a cseresznyéhez hasonló, szép rajzolatú, de kevésbé tartós, a bútoriparban használható. Kis termete miatt ritkán ad értékes faanyagot.
Dísznövényként a látványos tavaszi virágzása miatt néhol ültetik.
Eredeti élőhelyén az erdők alsó lombkoronaszintjét kialakító árnyéktűrő fa. Kertben is ültetheted nagyobb fák alá, vagy északi oldalra, de persze napra is. A levegőtlen, vizes, agyagos talajokat is elviseli. Fiatalon gyors fejlődésű, magról vetve már 8-10 éves korban virágzik. A magassági növekedése azonban hamar megáll, ezután inkább terebélyesedik. Nyírható, sövénynek is alkalmas.
A lehulló lombja könnyen bomlik, káliumban és nitrogénben gazdag, ezért nagyon jó tápanyag.
Nagyon hasznos az élővilág számára: tavasszal a virágát a beporzó rovarok látogatják, ősszel a termése az erdő madarait és a kisemlősöket táplálja.

Érdekességek:

Sok tavaszi szokás kötődik ehhez a fajhoz. A neve a szláv zelena, vagyis zöld szóhoz kötődik, a természet tavaszi éledését szimbolizálja a lombfakadáskor virágzó zselnicemeggy. Népi neve, a májusfa is innen ered. A májusfa állítás germán eredetű hagyomány, tőlünk északabbra májusban és Pünkösdkor is állítanak májusfát, vagy a májusban állított fát Pünkösdkor bontják le. Ennek a hagyománynak az egyik főszereplője a tavasszal dúsan virágzó zselnicemeggy.
2012-ben az év fájává választották.


További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú

Vízigény

átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék, árnyék

Virágzás

április

Gyökérzet

sekély gyökér

Magasság

3-10 m

Egyebek

madárbarát, ehető, gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó

Zselnicemeggy (Padus avium ssp. padus) szabadgyökeres csemete termékről 1 értékelés

 1. Erzsébet

  Jó napot kívánok!
  Érdeklődöm , mennyibe kerülne , ha májusfát rendelnek Várpalota. ? Magokkal együtt csomagolják? Kevesebb postaköltség miatt!
  Köszönöm a tájékoztatást!
  EZSIASNE Nagy Erzsébet

  • Barna János

   Kedves Erzsébet!
   A zselnicemeggy nagy méretű, ezért a postaköltség elég drága: előre fizetéssel 2900 Ft, utánvéttel 3400 Ft. Ebben a postaköltségben nagyon sok fát el tudunk küldeni, legalább 40-50 db-ot. Ha magokat is kér, akkor az is mehet a csomagba, nem számolunk fel rá külön postaköltséget.
   Tisztelettel,

   Barna János

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük