Zselnicemeggy (Padus avium ssp. padus) szabadgyökeres csemete

Zselnicemeggy (Padus avium ssp. padus) szabadgyökeres csemete
Zselnicemeggy (Padus avium ssp. padus) szabadgyökeres csemete
Zselnicemeggy (Padus avium ssp. padus) szabadgyökeres csemete
Nedves erdőkben él ez a kis termetű, ma már egyre ritkább fa. Virágai jellegzetes hosszú fürtökben, hatalmas tömegben nyílnak.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Mennyiségi kedvezmény
5+  db
-50 Ft/db
650 Ft/db
10+  db
-100 Ft/db
600 Ft/db
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 30-50 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket!

Leírás:

Nedves erdőkben él ez a kis termetű, ma már egyre ritkább fa. Virágai jellegzetes hosszú fürtökben, hatalmas tömegben nyílnak. Korán, lombfakadáskor virágzik. Apró fekete termése a madarak kedvelt csemegéje. Rövid életű fa, 40-50 évnél ritkán él tovább. Nem szabad összetéveszteni a hasonló kései meggyel (Padus serotina), ami egy Észak-Amerikából betelepített, erőszakosan terjedő veszélyes növény. Felismerhető fényes, bőrszerű leveléről, és sokal későbbi (nyár eleji) virágzásáról. Szárazabb területeken terjed, míg a zselnicemeggy inkább a nedvesebb élőhelyet szereti. A kései meggy termése és az egész növény ciánt tartalmaz, mérgező!

Vetése:

A frissen beérett magot ősszel vesd el a kertben, végleges helyére vagy magágyásba, esetleg szabadban tárolt cserépbe. A magot érdemes vetés előtt 24 órára beáztatni. A keléshez hideghatás szükséges, tavasszal csírázik.

Alkalmazása:

A termése ehető, de a magas kéksav tartalma miatt nyersen élvezhetetlen és enyhén mérgező. Lekvárnak azonban kiváló, mivel a kéksav hő hatására lebomlik. A virága és a magja is ehető, zöldségként salátákba alkalmas. Gyógynövényként a virágzás idején gyűjtött kérgét használták megfázásos tünetek ellen. Fája a cseresznyéhez hasonló, szép rajzolatú, de kevésbé tartós, a bútoriparban használható. Kis termete miatt ritkán ad értékes faanyagot. Dísznövényként a látványos tavaszi virágzása miatt néhol ültetik. Eredeti élőhelyén az erdők alsó lombkoronaszintjét kialakító árnyéktűrő fa. Kertben is ültetheted nagyobb fák alá, vagy északi oldalra, de persze napra is. A levegőtlen, vizes, agyagos talajokat is elviseli. Fiatalon gyors fejlődésű, magról vetve már 8-10 éves korban virágzik. A magassági növekedése azonban hamar megáll, ezután inkább terebélyesedik. Nyírható, sövénynek is alkalmas. A lehulló lombja könnyen bomlik, káliumban és nitrogénben gazdag, ezért nagyon jó tápanyag. Nagyon hasznos az élővilág számára: tavasszal a virágát a beporzó rovarok látogatják, ősszel a termése az erdő madarait és a kisemlősöket táplálja.

Érdekességek:

Sok tavaszi szokás kötődik ehhez a fajhoz. A neve a szláv zelena, vagyis zöld szóhoz kötődik, a természet tavaszi éledését szimbolizálja a lombfakadáskor virágzó zselnicemeggy. Népi neve, a májusfa is innen ered. A májusfa állítás germán eredetű hagyomány, tőlünk északabbra májusban és Pünkösdkor is állítanak májusfát, vagy a májusban állított fát Pünkösdkor bontják le. Ennek a hagyománynak az egyik főszereplője a tavasszal dúsan virágzó zselnicemeggy. 2012-ben az év fájává választották.

Adatok
Virágzási idő
április
Hasznosítás
dísznövény, ehető, gyógynövény, madárbarát, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó
Fényigény
árnyék, félárnyék, napos
Gyökérzet
sekély gyökér
Magasság
3-10 m
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!