Zab (Avena sativa) vetőmag

Az egyik legszívósabb, nagyon életrevaló gabonaféle. Erős és mélyre hatoló gyökérzetével gyenge talajon is terem. Dúsan sarjad, ezért jó gyomfojtó növény.
Kiszerelés: 400 g, kb. 30 nm-re elegendő
Nincs raktáron
500 Ft
Nincs raktáron
Részletek
Az egyik legszívósabb, nagyon életrevaló gabonaféle. Erős és mélyre hatoló gyökérzetével gyenge talajon is terem. Dúsan sarjad, ezért jó gyomfojtó növény. 60-120 cm magasra nő.

Vetése:

Márciusban minél előbb, 3-5 cm mélyre, 12 cm sortávolság, 55-60 szem méterenként (130-150 kg vetőmag hektáronként). Jobb a hántolatlan vetőmag, mert a tisztított sérülékenyebb, kisebb százalékban kel ki. Mi hántolatlan magot árulunk.

Betakarítás:

Július közepén. A szemek egyenlőtlenül érnek, akkor arassuk, amikor a buga felső harmadában már kemény a szem, az alján még fehér, de már teljesen kifejlődött. A legjobb lekaszálva 1-2 napig száradni hagyni, ezalatt a szemek beérnek, utána csépelhető.

Alkalmazása:

Otthoni körülmények között ritkán termelik a szemterméséért, mert a csépelés és a feldolgozás kicsiben nehéz. Inkább a gyomfojtó hatása miatt, zöldtrágyaként, és keverékekben hasznos a különböző kúszó szárú hüvelyesek (bükköny, borsó stb.) támasztékaként. Ilyen célra viszont a legjobb gabona a szívóssága miatt. A zabos bükköny a legelterjedtebb, 1 kg bükköny maghoz 2 kg zabot kevernek és tavasszal vetik. A zab kalászainak megjelenésekor kaszálják Szívóssága miatt az ökológiai termesztésben a legjobban használható gabonaféle. Mélyre hatoló gyökérzetével felhozza a tápanyagokat a talaj mélyebb rétegeiből.

Adatok
Virágzási idő
április, május
Hasznosítás
állateledel, ehető, tápanyag felhalmozó
Fényigény
napos
Gyökérzet
kiterjedt gyökérzet
Magasság
0,3-1 m, 1-3 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!