Vörös here, réti here (Trifolium pratense) vetőmag

550 Ft

Hivatalos neve réti here, de a gazdák vörös here néven ismerik. Szép rózsaszín virágú, sokféle hasznú növény. Természetközeli kertekben ideális.

Leírás

Hivatalos neve réti here, de a gazdák vörös here néven ismerik. Szép rózsaszín virágú, sokféle hasznú növény. Természetközeli kertekben ideális.
Őshonos, az egész országban vadon is mindenütt megtalálható réti növény. Sokszor termesziik, a lucernához hasonlóan takarmányként.

Vetése:

Kora tavasszal vesd el 1-2 cm mélyre. Vetés előtt célszerű fél-egy napra beáztatni a magokat, ez gyorsítja a csírázást.

Alkalmazása:

Ehető. A leveleit tavasszal, virágzás előtt szedve nyersen salátaként vagy főzve is használhatod. Szárítani is lehet, és ilyen formában például süteményekbe keverve enyhén vaníliás ízt ad. A virágait szintén fel lehet használni, nyersen saláták díszítésére, vagy szárítva teának. Magja csíráztatva salátákhoz használható.
Gyógynövényként régen gyakran használták, főleg bőrbetegségekre, de például mellrák ellen is (ez utóbb esetben inkább kevesebb, mint több sikerrel).
Érdekes tulajdonsága, hogy a beteg növényben egy mérgező alkaloida termelődik. Az ilyen növény nem ehető, de ezt az anyagot a gyógyszeripar vizsgálja a cukorbetegség és az AIDS kezelésére.
Takarmányként főleg legeltetve hasznos, mert alacsony termete miatt kaszálni nem hatékony. Közvetve, nitrokénkötőként a gyep talajának javításával is hasznot hajt.
A kertben a legnagyobb haszna mégis nitrogénkötő, talajjavító növényként van. Mélyre hatoló karógyökerével képes felhozni a tápanyagokat. Viszonylag nagy zöld tömeget képez, nagyon jó mulcs termő növény. Természetesebb hatású életközösségekben, gyümölcsösök alatt, talajtakaró keverékek összetevőjeként kiválóan teljesít.
Permakultúrás vagy természetközeli kertekben fontos tulajdonsága, hogy nagyon sokféle rovart vonz. A virágait méhek és pillangók látogatják, a leveleit növényevő rovarok és hernyók használják táplálékként. Gazdag élővilágot teremt maga körül.

További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, homok, meszes, savanyú, terméketlen

Vízigény

átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május, június, július, augusztus, szeptember, október

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető, gyógynövény, állateledel, dísznövény, nitrogénkötő, rovarcsalogató, talajtakaró, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Vörös here, réti here (Trifolium pratense) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük