Vízi peszérce (Lycopus europaeus) vetőmag

550 Ft

Az egész országban gyakori vízi, vízparti növény. Régi gyógynövény, ehető gumós gyökerekkel.  A menták rokonságába tartozik, de maga a növény nem illatos.

Leírás

Az egész országban gyakori vízi, vízparti növény. Régi gyógynövény, ehető gumós gyökerekkel.  A menták rokonságába tartozik, de maga a növény nem illatos. Jól beleolvad a környezetébe, még a virágai sem árulják el. Pedig rengeteget nevel az apró fehér virágaiból. A magja nagyon érdekes: a levelek tövében nagy tömegben terem, és sokáig a növényhez tapasztja egy illatos olaj. Fő terjesztői a vízimadarak, a tollukhoz tapadva messzire eljut. A vízen úszva is terjed.
A magas peszérce közeli rokona. A levelek formájában különböznek: a vízi peszérce felső levelei fogas szélűek, a magas peszérce összes levele fonalasan osztott.

Vetése:

24 órás áztatás után tavasszal vethető. A magokat nem kell földdel takarni.

Alkalmazása:

Gyógynövényként a pajzsmirigy működését gátolja, régen a pajzsmirigy túlműködése ellen haszmálták. Összehúzó hatása is van, ezért nehezen gyógyuló sebek borogatására használták.. Gyenge nyugtató, és a szívműködést is serkenti. Menstruációt megelőző fájdalmak kezelésére is ajánlják.
A gyökere megvastagodott, ehető.
A kertben nedvesebb helyen vadvirágos rétek, félreeső területek, árokpartok beültetésére használható. Egészen mály árnyékot is elvisel, erdőkertekbe is alkalmas.
Sok apró virága főleg a kis termetű méhek és más apró megporzók számára vonzó. Ragadozó legyeket is vonz, amivel a kert biológiai növényvédelmét segíti.

Érdekességek:

Egyik angol neve ’Gipsywort’, vagyis cigányfű. Régen a rómaiak a növényből nyert festékkel a saját bőrüket festették sötétebbre, hogy egyiptominak tűnjenek.

További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú

Vízigény

nedvességigényes, vízinövény

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

július, augusztus, szeptember

Gyökérzet

terjedő tövű

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

gyógynövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Vízi peszérce (Lycopus europaeus) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük