Vesszős füzény (Lythrum virgatum) vetőmag

550 Ft

Vizek mellett, árokpartokon, ártereken nő ez a szép rózsaszín virágú évelő. Kertekben, dísznövényként is ültethető. Vízigényes, de átlagos öntözött körülmények között szépen fejlődik.

Leírás

Vizek mellett, árokpartokon, ártereken nő ez a szép rózsaszín virágú évelő. Kertekben, dísznövényként is ültethető. Vízigényes, de átlagos öntözött körülmények között szépen fejlődik.
Sajnos sokszor keverik a közeli rokon réti füzény fajjal, a kertészeti forgalomban kapható vesszős füzények sokszor nem azok. A vesszős füzény elágazó, legfeljebb egy méter magas ritkás bokrot képez, ezzel szemben a réti füzény szárai alig ágaznak el, egyenesen felfelé nőnek, és a másfél-két métert is elérhetik. A vesszős füzény virágfürtjei lazák, a virágok alig érnek össze, ezzel szemben a réti füzény virágfürtjei tömöttek, a virágok zsúfoltan állnak. Mindkét faj szép dísznövény, és más felhasználási lehetőségeik is azonosak.

Vetése:

Tavasszal és ősszel is vethető. A magok nagyon aprók, nem kell őket földdel takarni. Jól kel, de végleges helyére vetve az apró magoncokból csak kevés marad életben. Ha nagyobb mennyiségű növény felnevelése a cél, akkor érdemes cserépben vetni és előnevelni. Első évben csak tőleveleket nevel, a második évtől kezd virágozni.

Alkalmazása:

Teáját hasmenés ellen és külsőleg sebek, bőrbetegségek kezelésére használták. Összehúzó, fertőtlenítő és antibakteriális hatású. Minden életkorban fogyasztható. Régen a csecsemők fogának növekedésekor füzény szárat adtak rágni.
Látványos dísznövény, cserépben is tartható, vágott virágként is tartós. A legjobban nedves helyen érzi magát, kerti tóba is ültethető a nedves parti területekre vagy sekély vízbe. A kert szárazabb részein is nevelhető öntözéssel. Csoportképző, oldalirányban nem terjed, ezért jól beilleszthető növénytársításokba alacsonyabb és sekélyen gyökerező növények közé. Vékony, lazán álló ágaival és leveleivel alig árnyékol.
A virágai hosszú ideig és nagy tömegben nyílnak, sok beporzó rovart vonzanak. Maga a növény, a levelei is sok rovart táplálnak.

További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú, szikes, terméketlen

Vízigény

nedvességigényes, vízinövény

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

június, július, augusztus, hosszan virágzó

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Vesszős füzény (Lythrum virgatum) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük