Varjúmák (Hibiscus trionum) vetőmag

550 Ft

Szántóföldi gyomnövényként elterjedt, parlagokon, útszéleken sokszor találkozunk vele. Szép nagy virágai már messziről feltűnnek. A felfújt termése is látványos, áteső fényben lampionként csillog.

Kategóriák: , ,

Leírás

Szántóföldi gyomnövényként elterjedt virág. Parlagokon, útszéleken sokszor találkozunk vele. Nálunk egynyári, de enyhe éghajlatú országokban évelőként viselkedik.
Szép nagy virágai már messziről feltűnnek. A felfújt termése is látványos, áteső fényben lampionként csillog.

Vetése:

Tavasszal, a fagyveszély elmúltával.

Alkalmazása:

A fiatal levelek és a szár ehető, de nincs különösebb íze.  Gyökere is ehető, de rostos. A virágát viszkető bőrre használták borogatásként.
Elsősorban dísznövényként, és rovarcsalogatóként lehet szerepe a kertben. A virágát sok beporzó látogatja, a levele és a fiatal termése sok lepke hernyójának biztosít táplálékot.
Legjobban a tápdús talajt, és a védett, meleg helyet szereti. Elviseli a rosszabb minőségű, soványabb talajokat is. Szárazságtűrő, külön gondozást nem igényel.

Érdekességek:

Ez az egyetlen Magyarországon őshonos Hibiscus faj. A dísznövényként elterjedt hibiszkuszokra nem sokban hasonlít, csak a virág és a termés szerkezete mutatja a rokonságot.
Angol neve ’Flower of an hour’, vagyis egyórás virág, ami a virágok rövid nyílására utal. Egy-egy virág tényleg csak rövid ideig van nyitva, a folyamatosan hozott újabb és újabb virágok miatt viszont folyamatosan lesz éppen nyíló virág rajta.

További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

június, július, augusztus, szeptember, október, hosszan virágzó

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

30 cm alatt

Egyebek

dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Varjúmák (Hibiscus trionum) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük