Vadvirágos rét keverék, késői virágzású, száraz területre vetőmag

1800 Ft

A Bükkben, száraz rétről aratott vadvirág keverék, amivel te is gyönyörű vadvirágos rétet ültethetsz. A méhek és pillangók is imádni fogják. Öntözést nem igényelnek, kevés gondozással beérik.

Leírás

A Bükkben, száraz rétről aratott vadvirág keverék, amivel te is gyönyörű vadvirágos rétet ültethetsz. A méhek és pillangók is imádni fogják. Öntözést nem igényelnek, kevés gondozással beérik.
A keveréket a Bükk hegységben, lejtőssztyepp jellegű száraz rétről aratták. Növényzete főleg évelőkből áll, kiemelkedően fajgazdag: legalább 35 fajt sikerült azonosítani benne. Az őszi aratás miatt főként kései, nyári és őszi virágzású fajok kerültek a keverékbe.
Ez a magkeverék főleg virágzó rét létrehozására alkalmas, fűfélék hozzáadásával. Ebben az esetben a csomag tartalma (50 ml) kb. 100 négyzetméterre elegendő (nagyjából 10×10 cm-enként egy mag). Kertben is elvetheted, fűfélék nélkül, ilyenkor kisebb területre elegendő: 20-40 négyzetméterre vesd el.
Az élőhely ahonnét a magok származnak száraz, napos hegyoldal, meszes talajjal. Az itt élő növények sikeresen alkalmazkodnak más száraz vagy kissé nedvesebb területekhez is, akár alföldi homokon is jól nőnek. Az ország nagy részén meszes a talaj, ez is segíti a növények megtelepedését. A szárazodó klímához alkalmazkodva nedvesebb területen is érdemes megpróbálni a vetésüket, mert hosszú távon a szárazságtűrőbb fajok lesznek sikeresek.
Az ország eltérő területein elvetve valószínűleg nem lesz minden faj mindenütt sikeres, hosszú távon csak az adott élőhelyre illő fajok tudnak túlélni és elszaporodni. Viszonylag kis területen belül is előfordulnak eltérő adottságú részek, száraz vagy nedvesebb foltok, amik a növényzetben is eltéréseket eredményeznek. A keverék fajgazdagsága biztosítja azt, hogy minden területen lesznek szép számmal sikeresen megtelepedő fajok, amikből egy gazdag és változatos virágzó rét alakul ki.
A keveréket szűz területre, vagy rét esetén feltört foltokba, sávokba javasoljuk elvetni. Fű közé, meglevő rétbe vagy gondozott pázsitba vetve az erős konkurencia miatt a magoknak csak nagyon kis százalékából fog növény fejlődni. Meglevő füves terület gazdagításához abba ’lékeket’ kell vágni, fel kell törni kisebb-nagyobb foltokat vagy sávokat, és azokat bevetni.

A következő fajokat azonosítottuk a területen, ezek szerepelnek a keverékben:

Echinops sphaerocephalus – Fehér szamárkenyér
Melampyrum nemorosum – Kéküstökű csormolya
Pimpinella saxifraga – Hasznos földitömjén
Daucus carota – Vadmurok
Peucedanum alsaticum – Buglyos kocsord
Carlina vulgaris – Közönséges bábakalács
Cirsium vulgare – Közönséges aszat
Crepis pulchra – Szép zörgőfű
Inula conyza – Erdei peremizs
Senecio jacobeae – Jakabnapi aggófű
Bupleurum rotundifolium – Kereklevelű buvákfű
Scabiosa ochroleuca – Vajszínű ördögszem
Thymelea passerina – Cicó
Falcaria vulgaris – Sarlófű
Lactuca saligna – Szálaslevelű saláta
Heracleum sphondylium – Közönséges medvetalp
Euphorbia platyphyllos – Nagylevelű kutyatej
Muscari comosum – Üstökös gyöngyike
Veronica spicata – Macskafarkú veronika
Teucrium chamedrys – Sarlós gamandor
Reseda lutea – Vadrezeda
Pterorhagia prolifera – Homoki aszúszegfű
Dianthus sp. Szegfű faj (apróvirágú)
Hypericum perforatum – Közönséges orbáncfű
Silene és/vagy Melandrium spp. Mécsvirág fajok
Aster sp. Őszirózsa (pontosan nem azonosított faj)
Clinopodium vulgare – Borsfű
Crepis sp. Zörgőfű faj
Hyeracium sp. Hölgymál faj
Arabis hirsuta – Borzas ikravirág
Sisymbrium strictissimum – Magas zsombor
Nigella damascena – Borzaskata
Securigera varia – Közönséges tarkakoronafürt, vad és termesztett forma is
Onobrychis viciifolia – Takarmánybaltacim cv. Mátra
Melilotus officinalis – Orvosi somkóró
Fűfélék – lejtősztyepp fajok

Vetése:

A keveréket szűz területre, vagy rét esetén feltört foltokba, sávokba javasoljuk elvetni. Fű közé, meglevő rétbe vagy gondozott pázsitba vetve az erős konkurencia miatt a magoknak csak nagyon kis százalékából fog növény fejlődni.
Ősszel vagy kora tavasszal vesd el, a talaj felszínére és begereblyézve, majd lehetőleg hengerrel enyhén tömörítve. A keverék adagolása: 50 ml kb. 100 négyzetméterre elegendő.
A keverékhez a következő egyéb fajok vetését javasoljuk:
– Fűfélék: lehet bolti szárazságtűrő fűmag keverék, vagy még jobb őshonos szárazságtűrő fűfajokból összeválogatva vagy azzal kiegészítve. 100 négyzetméterre legfeljebb 0,5 kg magot javaslunk.
– Egynyári takarónövények: szerepük az ideiglenes árnyékolás amíg az évelő fajok megerősödnek. A vetés idejének megfelelően főleg hideg évszakos fajokat érdemes vetni, például  repcét, mustárt, magvas gomborkát. Kiegészítésképpen vadvirágokat is lehet használni: pipacsot, szarkalábat, facéliát, vagy bármi mást ami tetszik. Nem kell zárt felületet alkotni a takarónövényeknek, elég csak félárnyékos körülményeket biztosítani. Ehhez négyzetméterenként 100-200 magot javaslunk.

Gondozás:

Vetés után legalább néhány hétig öntözéssel érdemes nedvesen tartani a talaj felszínét. Később öntözés nem szükséges, de a túlélési százalék növelésére aszályos időben hasznos lehet az első nyáron néhány öntözés. Az első évben a takarónövények (vagy azok hiányában a gyomok) uralják a területet. Lehetőleg ne kaszáld le, főleg ne a nyári forróság alatt! Ilyenkor fontos az árnyék, ami védi a kis növényeket és a talajt a kiszáradástól. Ősszel, a hűvösebb és nedvesebb idő beköszöntekor egy tisztító kaszálással érdemes kiszabadítani az évelőket. A második évben már kezdik átvenni az uralmat, a harmadik évtől alakul ki a főleg évelő fajokból álló rét.


Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Vadvirágos rét keverék, késői virágzású, száraz területre vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük