Vadvirágos rét keverék, késői virágzású, száraz területre vetőmag

Vadvirágos rét keverék, késői virágzású, száraz területre vetőmag
Vadvirágos rét keverék, késői virágzású, száraz területre vetőmag
A Bükkben, száraz rétről aratott vadvirág keverék, amivel te is gyönyörű vadvirágos rétet ültethetsz. A méhek és pillangók is imádni fogják. Öntözést nem igényelnek, kevés gondozással beérik.
Kiszerelés: 50 ml, kb. 100 négyzetméterre
Nincs raktáron
1 800 Ft
Nincs raktáron
Részletek
A Bükkben, száraz rétről aratott vadvirág keverék, amivel te is gyönyörű vadvirágos rétet ültethetsz. A méhek és pillangók is imádni fogják. Öntözést nem igényelnek, kevés gondozással beérik. A keveréket a Bükk hegységben, lejtőssztyepp jellegű száraz rétről aratták. Növényzete főleg évelőkből áll, kiemelkedően fajgazdag: legalább 35 fajt sikerült azonosítani benne. Az őszi aratás miatt főként kései, nyári és őszi virágzású fajok kerültek a keverékbe. Ez a magkeverék főleg virágzó rét létrehozására alkalmas, fűfélék hozzáadásával. Ebben az esetben a csomag tartalma (50 ml) kb. 100 négyzetméterre elegendő (nagyjából 10x10 cm-enként egy mag). Kertben is elvetheted, fűfélék nélkül, ilyenkor kisebb területre elegendő: 20-40 négyzetméterre vesd el. Az élőhely ahonnét a magok származnak száraz, napos hegyoldal, meszes talajjal. Az itt élő növények sikeresen alkalmazkodnak más száraz vagy kissé nedvesebb területekhez is, akár alföldi homokon is jól nőnek. Az ország nagy részén meszes a talaj, ez is segíti a növények megtelepedését. A szárazodó klímához alkalmazkodva nedvesebb területen is érdemes megpróbálni a vetésüket, mert hosszú távon a szárazságtűrőbb fajok lesznek sikeresek. Az ország eltérő területein elvetve valószínűleg nem lesz minden faj mindenütt sikeres, hosszú távon csak az adott élőhelyre illő fajok tudnak túlélni és elszaporodni. Viszonylag kis területen belül is előfordulnak eltérő adottságú részek, száraz vagy nedvesebb foltok, amik a növényzetben is eltéréseket eredményeznek. A keverék fajgazdagsága biztosítja azt, hogy minden területen lesznek szép számmal sikeresen megtelepedő fajok, amikből egy gazdag és változatos virágzó rét alakul ki. A keveréket szűz területre, vagy rét esetén feltört foltokba, sávokba javasoljuk elvetni. Fű közé, meglevő rétbe vagy gondozott pázsitba vetve az erős konkurencia miatt a magoknak csak nagyon kis százalékából fog növény fejlődni. Meglevő füves terület gazdagításához abba ’lékeket’ kell vágni, fel kell törni kisebb-nagyobb foltokat vagy sávokat, és azokat bevetni.

A következő fajokat azonosítottuk a területen, ezek szerepelnek a keverékben:

Echinops sphaerocephalus – Fehér szamárkenyér Melampyrum nemorosum – Kéküstökű csormolya Pimpinella saxifraga – Hasznos földitömjén Daucus carota – Vadmurok Peucedanum alsaticum – Buglyos kocsord Carlina vulgaris – Közönséges bábakalács Cirsium vulgare – Közönséges aszat Crepis pulchra – Szép zörgőfű Inula conyza – Erdei peremizs Senecio jacobeae – Jakabnapi aggófű Bupleurum rotundifolium – Kereklevelű buvákfű Scabiosa ochroleuca – Vajszínű ördögszem Thymelea passerina – Cicó Falcaria vulgaris – Sarlófű Lactuca saligna – Szálaslevelű saláta Heracleum sphondylium – Közönséges medvetalp Euphorbia platyphyllos – Nagylevelű kutyatej Muscari comosum – Üstökös gyöngyike Veronica spicata – Macskafarkú veronika Teucrium chamedrys – Sarlós gamandor Reseda lutea – Vadrezeda Pterorhagia prolifera – Homoki aszúszegfű Dianthus sp. Szegfű faj (apróvirágú) Hypericum perforatum – Közönséges orbáncfű Silene és/vagy Melandrium spp. Mécsvirág fajok Aster sp. Őszirózsa (pontosan nem azonosított faj) Clinopodium vulgare – Borsfű Crepis sp. Zörgőfű faj Hyeracium sp. Hölgymál faj Arabis hirsuta – Borzas ikravirág Sisymbrium strictissimum – Magas zsombor Nigella damascena – Borzaskata Securigera varia – Közönséges tarkakoronafürt, vad és termesztett forma is Onobrychis viciifolia – Takarmánybaltacim cv. Mátra Melilotus officinalis – Orvosi somkóró Fűfélék – lejtősztyepp fajok

Vetése:

A keveréket szűz területre, vagy rét esetén feltört foltokba, sávokba javasoljuk elvetni. Fű közé, meglevő rétbe vagy gondozott pázsitba vetve az erős konkurencia miatt a magoknak csak nagyon kis százalékából fog növény fejlődni. Ősszel vagy kora tavasszal vesd el, a talaj felszínére és begereblyézve, majd lehetőleg hengerrel enyhén tömörítve. A keverék adagolása: 50 ml kb. 100 négyzetméterre elegendő. A keverékhez a következő egyéb fajok vetését javasoljuk: - Fűfélék: lehet bolti szárazságtűrő fűmag keverék, vagy még jobb őshonos szárazságtűrő fűfajokból összeválogatva vagy azzal kiegészítve. 100 négyzetméterre legfeljebb 0,5 kg magot javaslunk. - Egynyári takarónövények: szerepük az ideiglenes árnyékolás amíg az évelő fajok megerősödnek. A vetés idejének megfelelően főleg hideg évszakos fajokat érdemes vetni, például  repcét, mustárt, magvas gomborkát. Kiegészítésképpen vadvirágokat is lehet használni: pipacsot, szarkalábat, facéliát, vagy bármi mást ami tetszik. Nem kell zárt felületet alkotni a takarónövényeknek, elég csak félárnyékos körülményeket biztosítani. Ehhez négyzetméterenként 100-200 magot javaslunk.

Gondozás:

Vetés után legalább néhány hétig öntözéssel érdemes nedvesen tartani a talaj felszínét. Később öntözés nem szükséges, de a túlélési százalék növelésére aszályos időben hasznos lehet az első nyáron néhány öntözés. Az első évben a takarónövények (vagy azok hiányában a gyomok) uralják a területet. Lehetőleg ne kaszáld le, főleg ne a nyári forróság alatt! Ilyenkor fontos az árnyék, ami védi a kis növényeket és a talajt a kiszáradástól. Ősszel, a hűvösebb és nedvesebb idő beköszöntekor egy tisztító kaszálással érdemes kiszabadítani az évelőket. A második évben már kezdik átvenni az uralmat, a harmadik évtől alakul ki a főleg évelő fajokból álló rét.

Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!