Vadrepce (Sinapis arvensis) vetőmag
Vadrepce (Sinapis arvensis) vetőmag
550 Ft

Vadrepce (Sinapis arvensis) vetőmag

A mustár közeli rokona ez a szép sárga virágú káposztaféle. A felhasználása is ahhoz hasonló, sőt a gyengébb, kötött, szikes talajokon is megél.
Kiszerelés: 5 ml, 1500 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
A mustár közeli rokona ez a szép sárga virágú káposztaféle. A felhasználása is ahhoz hasonló, sőt a gyengébb, kötött, szikes talajokon is megél. Néha gyomnövényként is viselkedik ez a szívós káposztaféle. Főleg ilyen környezetben találkozhatsz vele: útszéleken, parlagokon, vetésekben. A mustártól a levelek formája alapján különítheted el: a vadrepce felső (virágzathoz közeli) levelei tagolatlanok, fűrészes szélűek, miközben a mustár levelei mind lantosak, ujjszerűen osztottak.

Vetése:

Ha magot termelsz, akkor kora tavasszal vesd el. Zöldtrágyaként szinte bármikor vethető, a legforróbb nyári időszakot és a téli fagyokat kivéve. A magok 2-3 cm mélyre kerüljenek.

Alkalmazása:

Rokonaihoz, a mustárhoz és a káposztafélékhez hasonlóan a vadrepce is ehető. A levelei csípős ízűek, ezért főleg a fiatal, zsenge leveleket lehet salátában, ízesítésként felhasználni. Az idősebb levelek is ehetők, de csak főzve, ami csökkenti a csípős ízt. A virágai, a teljes virágzata is ehető, saláták díszítésére tökéletes. A mag a mustárhoz hasonlóan csípós ízű, őrölve ételízesítőként használható. A magok csíráztatva salátákban használhatók, finom csípős, fűszeres ízűek. A magból olaj sajtolható, de ez nem ehető. Régen szappanfőzésre és lámpaolajként használták. A kertben könnyen nevelhető, bár vízigényes. Gyakran gyomnövényként is viselkedik, főleg agyagos, meszes talajon. A vízigényével a hideg félévben nincs probléma, megtalálja a szükséges nedvességet, de nyáron, száraz időben hamar magot hoz és elpusztul. A talaj iránt nem kényes, bármilyen talajon, akár sziken is megél. Vetés után hidegben is gyorsan kikel, ezért lassan csírázó növényekkel együtt vetve sorjelzőként használható. Magtermesztéshez kora tavasszal érdemes elvetni. Ilyenkor nyár elején-közepén virágzik, és utána hamar magot érlel. Takarónövényként szinte bármikor vethető hűvösebb időben, nyár végétől a következő tavasz végéig. Nagyon gyorsan fejlődik, hamar betakarja maga alatt a talajt, jó gyomelnyomó képességgel rendelkezik. Emiatt elsőrendű hideg féléves takarónövény. Gyorsan és nagy zöld tömeget képez, ezért mulcs termelésére is tökéletes. Házikerti körülmények között érdemes lehet a virága miatt is vetni, a beporzó rovarok számára, vagy akár dísznövényként. Nyár elejétől egészen a fagyokig képes virágot hozni, de ehhez különböző időpontokban többször is vetni kell belőle, és nyáron öntözni.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július, november, október, szeptember
Hasznosítás
dísznövény, ehető, rovarcsalogató, talajtakaró
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
terjedő tövű
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, szikes, terméketlen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!