Vadőszibarack (Persica vulgaris) szabadgyökeres csemete

Kínából származik ez a mindenki által ismert gyümölcs. Csak termesztésben fordul elő.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Mennyiségi kedvezmény
5+  db
-50 Ft/db
650 Ft/db
10+  db
-100 Ft/db
600 Ft/db
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 30-50 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket!

Leírás:

Kínából származik ez a mindenki által ismert gyümölcs. Csak termesztésben fordul elő. Vad őse nem ismert, valószínűleg az ősidők óta zajló nemesítés teljesen megváltoztatta. A vadőszibarack nevet a magonc őszibarackokra használják. Ezeket általában alanyként használják nemes őszibarack változatok oltásához. A gyümölcs minősége változó, a nemes őszibarackoknál apróbb, de ugyanúgy ehető. Cserébe a fa szívósabb.

Alkalmazása:

Általában étkezési célra nevelik a kertekben a vadőszibarackot is, ugyanúgy, mint a nemesített formákat. Kevesen tudják, de ezen kívül sok más haszna is van. A fa törzséből sérüléseken kifolyó gumiszerű gyanta rágógumiként használható. A magja megtörve ehető, de változó mennyiségű ciánt tartalmaz, ugyanúgy, mint a sárgabarack és a mandula magja. Szerencsére a magas cián tartalmú mag keserű, az ilyet ne edd meg, de vannak fák, amiknek a magja jóízű. Az ilyet bátran fogyaszthatod. Az őszibarack minden része gyógynövényként használható: a levelei, a magja, a gyantája, a kérge mind régi népi gyógyszer például asztma és köhögés ellen. A magjában található ’laetrile’ nevű anyagot B17 vitaminként ismerik, és rák elleni hatása miatt kutatják. A kertben alacsony fának neveljük, ez áll a legközelebb az eredeti, sokszor többtörzsű bokorfa formájához. A jó terméshez fontos, hogy szétterülő, szellős katlankoronát alakítsanak ki az őszibarack fákból. A vad formát általában nem vagy alig metszik, így kevesebbet terem, de sokkal kevesebb munkával és hozzáértéssel nevelhető. Az őszibarack koronája ritkás, különösen ha metszik, ezért alatta sokféle növény ültethető. Gyökere sekélyen húzódik, ezért főleg karógyökeres növényeket ültess alá. Talaj iránt nem kényes, bár a kifejezetten savanyú talajokat nem szereti. Ettől eltekintve nem igényes, homokon vagy mészkövön is megél. Szereti a nedvességet, de a szárazságot is elviseli. Az élővilág szempontjából hasznos az őszibarack bőséges tavaszi virágzása, és a termése is vonzza a madarakat. A lehulló felesleg a talaj tápanyagtartalmát javítja.

Adatok
Virágzási idő
április, május
Hasznosítás
dísznövény, ehető, gyógynövény, rovarcsalogató
Fényigény
napos
Gyökérzet
sekély gyökér
Magasság
3-10 m
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, homok, meszes, terméketlen
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!