Vadőszibarack (Persica vulgaris) földlabdás csemete, 30-50 cm

700 Ft-tól

Kínából származik ez a mindenki által ismert gyümölcs. Csak termesztésben fordul elő.

Leírás

Földlabdás csemete, 30-50 cm magassággal. A földlabda kb. 5x5x15 cm. A csemetéket vetőtálcákban nevelték, a teljes földlabdával együtt tudjuk őket postázni a gyökerek sérülése nélkül.
A nyári forróságot kivéve bármikor ültethető. A szabadgyökeres csemetékhez képest jobb eredés érhető el, jobban viselik az ültetési stresszt mivel a gyökérzetük nem sérül.
Kézhezvétel után ültetésig tárold hűvös, fagymentes helyen, a földlabdát tartsd nedvesen. Minél hamarabb érdemes elültetni, de legalább néhány hétig tárolhatod.

Kínából származik ez a mindenki által ismert gyümölcs. Csak termesztésben fordul elő. Vad őse nem ismert, valószínűleg az ősidők óta zajló nemesítés teljesen megváltoztatta. A vadőszibarack nevet a magonc őszibarackokra használják. Ezeket általában alanyként használják nemes őszibarack változatok oltásához. A gyümölcs minősége változó, a nemes őszibarackoknál apróbb, de ugyanúgy ehető. Cserébe a fa szívósabb.

Alkalmazása:

Általában étkezési célra nevelik a kertekben a vadőszibarackot is, ugyanúgy, mint a nemesített formákat. Kevesen tudják, de ezen kívül sok más haszna is van.

A fa törzséből sérüléseken kifolyó gumiszerű gyanta rágógumiként használható.

A magja megtörve ehető, de változó mennyiségű ciánt tartalmaz, ugyanúgy, mint a sárgabarack és a mandula magja. Szerencsére a magas cián tartalmú mag keserű, az ilyet ne edd meg, de vannak fák, amiknek a magja jóízű. Az ilyet bátran fogyaszthatod.

Az őszibarack minden része gyógynövényként használható: a levelei, a magja, a gyantája, a kérge mind régi népi gyógyszer például asztma és köhögés ellen. A magjában található ’laetrile’ nevű anyagot B17 vitaminként ismerik, és rák elleni hatása miatt kutatják.

A kertben alacsony fának neveljük, ez áll a legközelebb az eredeti, sokszor többtörzsű bokorfa formájához. A jó terméshez fontos, hogy szétterülő, szellős katlankoronát alakítsanak ki az őszibarack fákból. A vad formát általában nem vagy alig metszik, így kevesebbet terem, de sokkal kevesebb munkával és hozzáértéssel nevelhető. Az őszibarack koronája ritkás, különösen ha metszik, ezért alatta sokféle növény ültethető. Gyökere sekélyen húzódik, ezért főleg karógyökeres növényeket ültess alá.

Talaj iránt nem kényes, bár a kifejezetten savanyú talajokat nem szereti. Ettől eltekintve nem igényes, homokon vagy mészkövön is megél. Szereti a nedvességet, de a szárazságot is elviseli.

Az élővilág szempontjából hasznos az őszibarack bőséges tavaszi virágzása, és a termése is vonzza a madarakat. A lehulló felesleg a talaj tápanyagtartalmát javítja.


További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

agyag, homok, meszes, terméketlen

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos

Virágzás

április, május

Gyökérzet

sekély gyökér

Magasság

3-10 m

Egyebek

ehető, gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Vadőszibarack (Persica vulgaris) földlabdás csemete, 30-50 cm” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük