Vadmandula (Amygdalus communis) szabadgyökeres csemete

300 Ft-tól

Közel-Keletről került Európába ez az ősi csonthéjas gyümölcs. Magja az egyik legelső olajos mag amit az ember termeszteni kezdett. Meleg területek növénye, szőlőtermő vidékeken érdemes ültetni.

Leírás

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 50-70 cm.

A Közel-Keletről került Európába ez az ősi csonthéjas gyümölcs. Magja az egyik legelső olajos mag amit az ember termeszteni kezdett. Meleg területek növénye, szőlőtermő vidékeken érdemes ültetni. A vadmandula magról kelt mandulafa. Kis termetű fa vagy nagyobb bokor formájú. Termésének minősége változó. Edzett növény, forró és száraz területekre szánt nemes mandulák alanyául is használják.

Alkalmazása:

A magja régi táplálék, cukrászsütemények gyakori ízesítője. Változó mennyiségű ciánt tartalmaz. Szerencsére a magas cián tartalmú mag keserű, az ilyet ne edd meg.

A magjából sajtolt olajat a kozmetikai ipar használja, mivel bőrpuhító hatású. Aromás olajok vivőanyagaként is elterjedt. Ipari célokra is használják kenőanyagként finom mechanikák, például órák kenésére.

A vadmandulát régen gyógynövényként vesekő ellen használták. A magjában található ’laetrile’ nevű anyagot B17 vitaminként ismerik, és rák elleni hatása miatt kutatják. Hasonlóan rák ellenes hatása miatt kutatják a mag egy másik összetevőjét, a taxifolint.

A kertben alacsony fa vagy bokor formára fejlődik. A mandula koronája ritkás, ezért alatta sokféle növény ültethető. Gyökere sekélyen húzódik, ezért főleg karógyökeres növényeket ültess alá.

Talaj iránt nem kényes, sovány homokon vagy mészkövön is megél. Szárazágtűrő. Kifejezetten igényli a meleget, csak melegebb mikroklímában terem megbízhatóan. A tavaszi meleg a korai virágzása miatt fontos, a hosszú meleg ősz a magok beéréséhez szükséges.

Az élővilág szempontjából hasznos növény. A kora tavaszi virágzása sok beporzó rovart táplál. A magja a nagyobb madaraknak: harkályoknak, szajkóknak a csemegéje. Kisemlősök, például a mókusok is szeretik. Az állatvilág megeszi a keserű magokat is.


További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos

Virágzás

március, április

Gyökérzet

sekély gyökér

Magasság

3-10 m

Egyebek

ehető, gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Vadmandula (Amygdalus communis) szabadgyökeres csemete” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük