Vadmandula (Amygdalus communis) szabadgyökeres csemete

Közel-Keletről került Európába ez az ősi csonthéjas gyümölcs. Magja az egyik legelső olajos mag amit az ember termeszteni kezdett. Meleg területek növénye, szőlőtermő vidékeken érdemes ültetni.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Mennyiségi kedvezmény
5+  db
-50 Ft/db
650 Ft/db
10+  db
-100 Ft/db
600 Ft/db
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 40-70 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket! A csemeték postázása 60 cm hosszú dobozban történik. Az ennél nagyobb csemetéket megpróbáljuk sérülés nélkül behajtogatni a dobozba, de elképzelhető, hogy méretre kell vágnunk őket. Ha ezt nem szeretnéd, akkor felár ellenében nagyobb, 120 cm-es dobozban is tudunk postázni. Ehhez választ a postázási módok közül a "GLS nagy méretű csomag" elnevezésű lehetőséget.

Leírás:

A Közel-Keletről került Európába ez az ősi csonthéjas gyümölcs. Magja az egyik legelső olajos mag amit az ember termeszteni kezdett. Meleg területek növénye, szőlőtermő vidékeken érdemes ültetni. A vadmandula magról kelt mandulafa. Kis termetű fa vagy nagyobb bokor formájú. Termésének minősége változó. Edzett növény, forró és száraz területekre szánt nemes mandulák alanyául is használják.

Alkalmazása:

A magja régi táplálék, cukrászsütemények gyakori ízesítője. Változó mennyiségű ciánt tartalmaz. Szerencsére a magas cián tartalmú mag keserű, az ilyet ne edd meg. A magjából sajtolt olajat a kozmetikai ipar használja, mivel bőrpuhító hatású. Aromás olajok vivőanyagaként is elterjedt. Ipari célokra is használják kenőanyagként finom mechanikák, például órák kenésére. A vadmandulát régen gyógynövényként vesekő ellen használták. A magjában található ’laetrile’ nevű anyagot B17 vitaminként ismerik, és rák elleni hatása miatt kutatják. Hasonlóan rák ellenes hatása miatt kutatják a mag egy másik összetevőjét, a taxifolint. A kertben alacsony fa vagy bokor formára fejlődik. A mandula koronája ritkás, ezért alatta sokféle növény ültethető. Gyökere sekélyen húzódik, ezért főleg karógyökeres növényeket ültess alá. Talaj iránt nem kényes, sovány homokon vagy mészkövön is megél. Szárazágtűrő. Kifejezetten igényli a meleget, csak melegebb mikroklímában terem megbízhatóan. A tavaszi meleg a korai virágzása miatt fontos, a hosszú meleg ősz a magok beéréséhez szükséges. Az élővilág szempontjából hasznos növény. A kora tavaszi virágzása sok beporzó rovart táplál. A magja a nagyobb madaraknak: harkályoknak, szajkóknak a csemegéje. Kisemlősök, például a mókusok is szeretik. Az állatvilág megeszi a keserű magokat is.

Adatok
Virágzási idő
április, március
Hasznosítás
dísznövény, ehető, gyógynövény, rovarcsalogató
Fényigény
napos
Gyökérzet
sekély gyökér
Magasság
3-10 m
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!