Vadkörte csomag, 6 faj, 12 csemete

4200 Ft

A vadkörte köré építettük fel ezt a csomagot. Két vadkörte csemetét tartalmaz, és a körülötte felépített életközösség elemeit.

Elfogyott

Leírás

A vadkörte köré építettük fel ezt a csomagot. Két vadkörte csemetét tartalmaz, és a körülötte felépített életközösség elemeit. Hasonló módon lehet felépíteni hagyományos gyümölcsfák körül is a kertet. A cél minél változatosabb élővilág betelepítése, és ezzel a gyümölcsök kártevőinek kordában tartása.
A tövises lepényfát (gledicsiát) támogató faként használjuk. A két körtefa mellé ültetjük el őket, fél-egy méter távolságra. A gledicsia nitrogénkötő, tápanyaggal dúsítja a talajt. Gyors fejlődésével eleinte a körtefa fölé nő, de laza lombja miatt nem ad mély árnyékot. A körte jól érzi magát alatta. Szükség szerint érdemes a gledicsiát magas törzsre felnyírni, majd amikor már akadályozza a körtefát akkor kivágni. A feltörő sarjakat 1-2 évente vagy szükség szerint bármikor levágva mulcs alapanyag termelődik, ami segíti a talaj építését. Visszavágáskor a gyökér egy része is elpusztul a föld alatt, ami nagyon jó szerves anyag utánpótlást jelent a talajban lakó életközösség számára.
A két körtefa közé célszerű elültetni a tölgyet és a szilfákat, körben a cserjéket. Ezek nem rokonai a körtének, ezért pajzsként szolgálnak: a körte betegségei nem tudnak könnyen átjutni egyik fáról a másikra.
A tölgy lassan fejlődik, kisebb kertekben is sokáig elfér. A tölgyek a legjobb rovarcsalogatók: 500-600 rovarfajt képesek eltartani. Ezek a rovarok nem károsítják a gyümölcsfákat, csak az élővilágot gazdagítják és ellátják táplálékkal a rovarevő madarakat. A tölgy makkja a nagyobb testű madarak, a mókusok, és más állatok kedvence.
A szilfák gyorsan nőnek, és hamar árnyékot adnak. Alattuk a tölgy csemete megerősödik, és idővel át tudja venni a szerepüket.  Mielőtt a szilfák eluralkodnának érdemes kivágni őket. Az ágaik bőséges mulcs anyagot adnak a talaj építéséhez, és a tuskóból feltörő sarjaikat is ugyanígy lehet hasznosítani ha 1-2 évente levágjuk. A gledicsiák mellet ők adják a kis életközösségünk talajához a szerves anyag utánpótlást. Nagyobb ágakat, karónak való anyagot is lehet belőlük nevelni igény szerint ritkább visszavágással.
A cserjék körben szintén szerepet játszanak a mikroklíma megteremtésében, és az élővilág odacsábításában. Közben hasznot is hajtanak a termésükkel.

A kis életközösséget ki lehet egészíteni szokásos kerti növényekkel is. Nagyon jól illenek hozzá a bogyós gyümölcsök, mint a ribizli és a köszméte, mert ezek félárnyékban is teremnek, hasznosítani tudják a fák által beárnyékolt területet is. Alulra kerülhetnek évelő növények talajtakaróként, virágzó növényként a megporzók etetésére, talajjavításra. Nagyon jók a különböző here félék, a lucerna, más pillangósok (somkóró, csűdfű fajok, kecskeruta, …), fekete nadálytő, lórom és lósóska fajok, menták, citromfű, szurokfű (oregano), levendula, kokárdavirág, turbolyák, vadmurok. Amíg a fák kicsik addig a naposabb területet lehet hasznosítani hagyományos konyhakertként, de ilyenkor is érdemes vastagon mulcsolni, hogy a talaj már épülhessen.

 

A következő fajokat tartalmazza a csomag:

Vadkörte (Pyrus pyraster) 2 db 50-100 cm-es csemete:

 

Kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) 2 db 50-100 cm-es csemete:

 

Mezei szil (Ulmus minor) 2 db 15-30 cm-es csemete:

 

Kökény (Prunus spinosa) 2 db 30-50 cm-es csemete:

 

Csíkos kecskerágó (Euonymus europaeus) 2 db 15-30 cm-es csemete:

 

Tövises lepényfa, gledicsia (Gleditsia triacanthos) 2 db 15-30 cm-es csemete:


Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Vadkörte csomag, 6 faj, 12 csemete” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük