Vadalma (Malus sylvestris) szabadgyökeres csemete

Vadalma (Malus sylvestris) szabadgyökeres csemete
Vadalma (Malus sylvestris) szabadgyökeres csemete
Kis termetű, szélesen elterülő koronájú csinos fa, ami tavaszi virágzásával és őszi terméseivel is díszít.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Mennyiségi kedvezmény
5+  db
-50 Ft/db
650 Ft/db
10+  db
-100 Ft/db
600 Ft/db
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 40-60 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket! A csemeték postázása 60 cm hosszú dobozban történik. Az ennél nagyobb csemetéket megpróbáljuk sérülés nélkül behajtogatni a dobozba, de elképzelhető, hogy méretre kell vágnunk őket. Ha ezt nem szeretnéd, akkor felár ellenében nagyobb, 120 cm-es dobozban is tudunk postázni. Ehhez választ a postázási módok közül a "GLS nagy méretű csomag" elnevezésű lehetőséget.

Leírás:

Kis termetű, szélesen elterülő koronájú csinos fa. Eredetileg az ártéri ligeterdőkben élt, de szórványosan szinte bármilyen élőhelyen megtalálható. Zárt erdőben ritkán fordul elő, inkább erdőszéleken, legelőkön érzi jól magát.

Alkalmazása:

Díszfaként megállja a helyét minden környezetben. Szép formájú fa, ami tavaszi virágzásával és őszi terméseivel is díszít. Alanyként a nemes alma fajták oltásához használható. Vadalma alanyon nagyra nőnek és hosszú életűek a nemes almafák, ezért inkább kiskertekben használják. Az ipari ültetvényeken inkább a törpésítő hatású alanyokra van igény. A termése ehető, de nagyon változó minőségű. Nyersen általában nagyon savanyú, de vannak édesebb példányok is. A szürettel érdemes késő őszig várni. Lekvárok, mártások sűrítésére tökéletes a magas pektin tartalma miatt. Leveléből jóízű tea készül. Gyógynövényként a gyümölcs húsát borogatásként lehet használni égések és más kisebb sebek kezelésére. A nyers vadalmának enyhe hashajtó hatása is van. A gyökér kérge lázcsillapító hatású. A levelek egy florin nevű hatóanyagot tartalmaznak, ami antibakteriális, fertőtlenítő hatású. Fája kemény, kiváló tüzelő. Igénytelen, jól alkalmazkodó fa. A sekély talajú, belvizes területeken éppúgy megél, mint a szárazabb, köves, vagy mély talajú helyeken. Fényigényes, különösen, ha a termése miatt ültettük. Félárnyékban is megél, de kevesebbet terem. Nyírható, sövénynek is alkalmas. A vadalma minden része vonzza az élővilágot. Tavasszal a virágzása a beporzó rovarokat táplálja, levelein sokféle rovar él, ősszel a termése a madarak és a vadállatok kedvelt csemegéje.

Adatok
Virágzási idő
április, május
Hasznosítás
dísznövény, ehető, gyógynövény, madárbarát, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
szívgyökér
Magasság
3-10 m
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, savanyú, terméketlen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!