Útszéli zsázsa (Cardaria draba) vetőmag

550 Ft

Eredetileg a száraz rétek növénye, de ma már legtöbbször bolygatott területeken, utak mellett, kerti gyomnövényként találkozhatsz az útszéli zsázsával.

Kategóriák: , ,

Leírás

Eredetileg a száraz rétek növénye, de ma már legtöbbször bolygatott területeken, utak mellett, kerti gyomnövényként találkozhatsz az útszéli zsázsával. A keresztesvirágúakhoz tartozik, a káposzta rokona, bár nem hasonlít rá. Mélyre hatoló gyökereiből fejlesztett sarjaival terjed, de ritkán képez összefüggő állományt. Dús fehér virágfürtjeit valószínűleg mindenki ismeri. A kertészek általában gyűlölik, pedig a hasznukra is fordíthatnák.

Vetése:

Tavasszal vesd el. Csak sekélyen szabad takarni.

Alkalmazása:

Ehető növény, a zsenge leveleit salátákban vagy a spenóthoz hasonlóan párolva, főzve fogyaszthatod. A káposztafélékre jellemzően csípős, ezért sokan csak fűszerként használják enyhébb ízű zöldségfélék mellé. Túró vagy szendvicskrém ízesítésére is kiváló.
Magját fűszerként, bors helyett használhatod. Kicsit a mustármagra emlékeztet.
Régen gyógynövényként használták skorbut ellen, amit a magas C-vitamin tartalma tett lehetővé. Manapság is magas vitamin tartalmúnak számít.
A kertben nagyon életrevaló növény. Ha egyszer megtelepedett inkább kiirtani nehéz. Szerencsére csak ritkásan hozza a szárait, nem nyomja el a többi növényt, ezért társításokba nagyon jól beilleszthető. Visszavágás után gyorsan újrahajt, nagyon hatékonyan termeszthető. Mélyre hatoló gyökérzetével nem jelent konkurenciát a többi növény számára. A talaj alsóbb rétegeiben is megtalálja a vizet és a tápanyagokat, és felhozza azokat. Levágva, komposztálva ezek a feltárt tápanyagok a többi növény számára is elérhetővé válnak.

További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május, június, július

Gyökérzet

terjedő tövű

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Útszéli zsázsa (Cardaria draba) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük