Útszéli zsázsa (Cardaria draba) vetőmag
Útszéli zsázsa (Cardaria draba) vetőmag
550 Ft

Útszéli zsázsa (Cardaria draba) vetőmag

Eredetileg a száraz rétek növénye, de ma már legtöbbször bolygatott területeken, utak mellett, kerti gyomnövényként találkozhatsz az útszéli zsázsával.
Kiszerelés: 60 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Eredetileg a száraz rétek növénye, de ma már legtöbbször bolygatott területeken, utak mellett, kerti gyomnövényként találkozhatsz az útszéli zsázsával. A keresztesvirágúakhoz tartozik, a káposzta rokona, bár nem hasonlít rá. Mélyre hatoló gyökereiből fejlesztett sarjaival terjed, de ritkán képez összefüggő állományt. Dús fehér virágfürtjeit valószínűleg mindenki ismeri. A kertészek általában gyűlölik, pedig a hasznukra is fordíthatnák.

Vetése:

Tavasszal vesd el. Csak sekélyen szabad takarni.

Alkalmazása:

Ehető növény, a zsenge leveleit salátákban vagy a spenóthoz hasonlóan párolva, főzve fogyaszthatod. A káposztafélékre jellemzően csípős, ezért sokan csak fűszerként használják enyhébb ízű zöldségfélék mellé. Túró vagy szendvicskrém ízesítésére is kiváló. Magját fűszerként, bors helyett használhatod. Kicsit a mustármagra emlékeztet. Régen gyógynövényként használták skorbut ellen, amit a magas C-vitamin tartalma tett lehetővé. Manapság is magas vitamin tartalmúnak számít. A kertben nagyon életrevaló növény. Ha egyszer megtelepedett inkább kiirtani nehéz. Szerencsére csak ritkásan hozza a szárait, nem nyomja el a többi növényt, ezért társításokba nagyon jól beilleszthető. Visszavágás után gyorsan újrahajt, nagyon hatékonyan termeszthető. Mélyre hatoló gyökérzetével nem jelent konkurenciát a többi növény számára. A talaj alsóbb rétegeiben is megtalálja a vizet és a tápanyagokat, és felhozza azokat. Levágva, komposztálva ezek a feltárt tápanyagok a többi növény számára is elérhetővé válnak.

Adatok
Virágzási idő
július, június, május
Hasznosítás
ehető
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
terjedő tövű
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
évelő
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!