Török mogyoró (Corylus colurna) vetőmag

550 Ft

A közönséges mogyoró Ázsiából származó fatermetű rokona. Apróbb és nehezebben törhető, mint a közönséges mogyoró, de hatalmas mennyiségben terem.

Leírás

A közönséges mogyoró Ázsiából származó fatermetű rokona. A fiatal hajtások jellegzetes halvány színéről könnyen felismerhető. Nálunk nem őshonos, díszfaként ültetik parkokban, utcákon. Nagyra nő, akár 20 méter magasságot is elér. A magja kicsit más ízű, apróbb, de ugyanúgy használható, mint a közönséges mogyoró.

Vetése:

Két nap áztatás után 2 hét meleg rétegzés ajánlott, majd vetés ősszel, vagy 3 hónap hideg rétegzés után tavasszal. A kelés elhúzódó, néhány hónapot is igénybe vehet. A vetést érdemes a rágcsálók ellen védeni.

Alkalmazása:

Díszfaként gyakori, de a magjáért is érdemes ültetni. Apróbb és nehezebben törhető, mint a közönséges mogyoró, de hatalmas mennyiségben terem. A magburokkal együtt szokott leesni, nagy csomókban, amiből száradás után taposással vagy bottal veréssel lehet a legegyszerűbben kiszedni a magot.
Fája szép rajzolatú, ellenálló, közepesen kemény, bútorgyártáshoz használják.
A magjából ehető olajat lehet sajtolni.
A közönséges mogyoróhoz hasonlóan bármilyen talajon megél, ráadásul szárazságtűrő is. Nagy fává nő, a töve nem sarjad. Árnyékosabb helyen, északi fekvésben is jól érzi magát.
A török mogyoró kiválóan használható a mókusok, harkályok, mindenféle kisemlősök számára mag termesztéshez. Nem őshonos, ennek ellenére érdemes ültetni belőle néhányat ha van hozzá elegendő hely.


További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

február, március

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

10 m felett

Egyebek

madárbarát, ehető, dísznövény

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Török mogyoró (Corylus colurna) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük