Török mogyoró (Corylus colurna) vetőmag
Török mogyoró (Corylus colurna) vetőmag
550 Ft

Török mogyoró (Corylus colurna) vetőmag

A közönséges mogyoró Ázsiából származó fatermetű rokona. Apróbb és nehezebben törhető, mint a közönséges mogyoró, de hatalmas mennyiségben terem.
Kiszerelés: 20 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
A közönséges mogyoró Ázsiából származó fatermetű rokona. A fiatal hajtások jellegzetes halvány színéről könnyen felismerhető. Nálunk nem őshonos, díszfaként ültetik parkokban, utcákon. Nagyra nő, akár 20 méter magasságot is elér. A magja kicsit más ízű, apróbb, de ugyanúgy használható, mint a közönséges mogyoró.

Vetése:

Két nap áztatás után 2 hét meleg rétegzés ajánlott, majd vetés ősszel, vagy 3 hónap hideg rétegzés után tavasszal. A kelés elhúzódó, néhány hónapot is igénybe vehet. A vetést érdemes a rágcsálók ellen védeni.

Alkalmazása:

Díszfaként gyakori, de a magjáért is érdemes ültetni. Apróbb és nehezebben törhető, mint a közönséges mogyoró, de hatalmas mennyiségben terem. A magburokkal együtt szokott leesni, nagy csomókban, amiből száradás után taposással vagy bottal veréssel lehet a legegyszerűbben kiszedni a magot. Fája szép rajzolatú, ellenálló, közepesen kemény, bútorgyártáshoz használják. A magjából ehető olajat lehet sajtolni. A közönséges mogyoróhoz hasonlóan bármilyen talajon megél, ráadásul szárazságtűrő is. Nagy fává nő, a töve nem sarjad. Árnyékosabb helyen, északi fekvésben is jól érzi magát. A török mogyoró kiválóan használható a mókusok, harkályok, mindenféle kisemlősök számára mag termesztéshez. Nem őshonos, ennek ellenére érdemes ültetni belőle néhányat ha van hozzá elegendő hely.

Adatok
Virágzási idő
február, március
Hasznosítás
dísznövény, ehető, madárbarát
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
10 m felett
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!