Török mogyoró (Corylus colurna) szabadgyökeres csemete

(1 vásárlói értékelés)

700 Ft-tól

A közönséges mogyoró Ázsiából származó fatermetű rokona. Apróbb és nehezebben törhető, mint a közönséges mogyoró, de hatalmas mennyiségben terem.

Leírás

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 40-60 cm.

Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy.
Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket!
A csemeték postázása 60 cm hosszú dobozban történik. Az ennél nagyobb csemetéket megpróbáljuk sérülés nélkül behajtogatni a dobozba, de elképzelhető, hogy méretre kell vágnunk őket. Ha ezt nem szeretnéd, akkor felár ellenében nagyobb, 120 cm-es dobozban is tudunk postázni. Ehhez választ a postázási módok közül a „GLS nagy méretű csomag” elnevezésű lehetőséget.

Leírás:

A közönséges mogyoró Ázsiából származó fatermetű rokona. A fiatal hajtások jellegzetes halvány színéről könnyen felismerhető. Nálunk nem őshonos, díszfaként ültetik parkokban, utcákon. Nagyra nő, akár 20 méter magasságot is elér. A magja kicsit más ízű, apróbb, de ugyanúgy használható, mint a közönséges mogyoró.

Alkalmazása:

Díszfaként gyakori, de a magjáért is érdemes ültetni. Apróbb és nehezebben törhető, mint a közönséges mogyoró, de hatalmas mennyiségben terem. A magburokkal együtt szokott leesni, nagy csomókban, amiből száradás után taposással vagy bottal veréssel lehet a legegyszerűbben kiszedni a magot.
Fája szép rajzolatú, ellenálló, közepesen kemény, bútorgyártáshoz használják.
A magjából ehető olajat lehet sajtolni.
A közönséges mogyoróhoz hasonlóan bármilyen talajon megél, ráadásul szárazságtűrő is. Nagy fává nő, a töve nem sarjad. Árnyékosabb helyen, északi fekvésben is jól érzi magát.
A török mogyoró kiválóan használható a mókusok, harkályok, mindenféle kisemlősök számára mag termesztéshez. Nem őshonos, ennek ellenére érdemes ültetni belőle néhányat ha van hozzá elegendő hely.

További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

február, március

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

10 m felett

Egyebek

madárbarát, ehető, dísznövény

Török mogyoró (Corylus colurna) szabadgyökeres csemete termékről 1 értékelés

  1. Oláhné Balogh Tünde

    Nagyon meg vagyok elégedve

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük