Tiszafa (Taxus baccata) vetőmag

550 Ft

A Magyarországon őshonos kevés örökzöld fa egyike. Vadon ritka, csak a középhegységeink erdőinek néhány pontján él. Nagy termetű cserje vagy kis fa.

Leírás

A Magyarországon őshonos kevés örökzöld fa egyike. Vadon ritka, csak a középhegységeink erdőinek néhány pontján él. Nagy termetű cserje vagy kis fa. Árnyéktűrő. Nagyon hosszú életű, 4000 éves kort is megérhet. Díszfaként, díszcserjeként nagyon kedvelt. Igénytelen, bármilyen talajon megél, napon és árnyékban egyaránt. Az egész növény mérgező, kivéve a piros magköpenyt (a gyümölcshúst), ami ehető, jóízű, de nyálkás állagú. Mérgezősége ellenére régen gyógynövényként használták. Fája kemény, rugalmas, jól polírozható, kedvelt alapanyag kisebb dísztárgyak, tányérok, szerszámnyelek készítéséhez. A tujáktól, fenyőféléktől eltérően jól nyírható, erősen visszavágható, akár tuskóból is kihajt.

Vetése:

Nagyon lassan csírázik, sokszor két év is eltelik mire kikel. Ősszel érdemes elvetni, de csak kevés fog kikelni a következő tavasszal. 4 hónap meleg, és 4 hónap hideg rétegzés segít a csírázás felgyorsításában.


Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tiszafa (Taxus baccata) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük