Terebélyes laboda (Atriplex patula) vetőmag

550 Ft

Parlagokon, utak mellett gyakori egynyári gyomnövény. Az egész országban gyakori. Ágai gyertyatartó-szerűen szétterülők, a végük felálló.

Kategóriák: , ,

Leírás

Parlagokon, utak mellett gyakori egynyári gyomnövény. Az egész országban gyakori. Ágai gyertyatartó-szerűen szétterülők, a végük felálló.

Vetése:

Tavasszal érdemes vetni, de nyár végéig bármikor vethető. Csak vékonyan szabad földdel takarni.

Alkalmazása:

Az összes laboda faj ehető, zsenge levelei spenóthoz hasonlóan használhatók. Nagyon jó nyári spenót helyettesítő. Enyhe ízű, azok is elfogadják, akik amúgy a vadnövények erősebb ízeit nem szeretik.
A magját is ették, lisztté őrölve tésztákhoz vagy levesek sűrítésére kiváló. Kár, hogy nagyon munkás jelentősebb mennyiséget gyűjteni belőle.
Bármilyen talajon megél, nagyon könnyen termeszthető. Sótűrő, sziken és nagyon meszes talajokon is megél. Nem igényes, erős és mély gyökérzetével megtalálja magának a vizet és a tápanyagokat. Ezért mulcs termesztésre is nagyon alkalmas. Felhozza a talaj mélyebb rétegeiből a tápanyagokat, és más növények számára hozzáférhetővé teszi azokat.
Étkezési célra csak sovány talajra érdemes ültetni, mert a nitrogént nagy mennyiségben felveszi a talajból és felhalmozza a szárban és a levelekben. Ezért a műtrágyázott területen növő labodákat nem szabad megenni. A terület megtisztítására, a műtrágyákból származó nitrogéntartalom felszívására viszont tökéletesen alkalmas. A levágott zöld részeit a kert soványabb, kevés nitrogént tartalmazó részein mulcsként használhatod.


További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes

Vízigény

átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

július, augusztus, szeptember

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Terebélyes laboda (Atriplex patula) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük