Tavi káka (Schoenoplectus lacustris) vetőmag
Tavi káka (Schoenoplectus lacustris) vetőmag
550 Ft

Tavi káka (Schoenoplectus lacustris) vetőmag

Magas, karcsú, hengeres száraival nagyon látványos vízinövény. A természetben, és kerti tavakban is gyakran találkozhatsz vele.
Kiszerelés: 20 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek

Magas, karcsú, hengeres száraival nagyon látványos vízinövény. A természetben, és kerti tavakban is gyakran találkozhatsz vele. Ennek a növénynek a nevéből ered a 'kákán is csomót keres' közmondás. A káka, különösen nagy telepben a nádhoz hasonlít, de a szára egy tökéletes henger, míg a nád szárán csomók találhatók. A csomó, mint a hiba jelképe szerepel a közmondásban, és az olyan emberre mondják, aki mindenben a hibát keresi, még a kákán is csomókat keres. Állóvízben él, meglehetősen mély, közel egy méteres vízszintet is elvisel. Számára alkalmas helyen tömött állományokat alkot, két méternél is magasabbra megnő. Régen sokféleképpen hasznosították, a gyékényhez hasonlóan. Szinte minden része ehető. A gyöktörzse gumós zöldség, különösen a csúcsi rügy környéke zsenge és jó ízű. Tavasszal a fiatal hajtásai spárgához hasonlóan elkészíthetők, de a hajtások töve később is ehető marad. Leveléből a gyékényfonáshoz hasonlóan mindenféle használati tárgyakat készítettek. A szárak beléből papír készíthető. Szennyvíz és szürkevíz tisztításra ia tökéletes. Kertitóba is alkalmas, de érdemes nagy edényben a tóba rakni, különben agresszív terjedésével az egész tavat elfoglalja. Hatalmas termete miatt nagyon látványos, különösen nagy cserépbe ültetve, mert így tömött bokrot képez. Szabadon fejlődve ritkásnak tűnik, de a talajt átszövő gyökérzete minden más növényt kiszorít. Szürkevíz tisztító kavicságyakban ez az erőteljes gyökérzet nagyon hasznos.

Vetése:

Tavasszal vesd el nedves helyre, talaj felszínére. Cserépben vetéskor a cserepet állítsd vízbe, de a magok ne kerüljenek víz alá. Ahogy a növények fejlődnek a tövük már víz alá kerülhet.

Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!