Tatár juhar (Acer tataricum) vetőmag

550 Ft

Az egyik legszebb őshonos fa, mégis ritka vendég a kertekben. A legszebb ősszel, amikor már kevés az élénk vörös szín a kertben.

Leírás

Az egyik legszebb őshonos fa, mégis ritka vendég a kertekben. A legszebb ősszel, amikor már kevés az élénk vörös szín a kertben. A természetben erdők alsó koronaszintjében vagy erdőszéleken nő. Kis termetű, hosszú életű fa. Leggyakrabban magas cserjeként, esetleg többtörzsű bokorfaként fejlődik. Krémfehér, illatos, de jelentéktelen virágai március – áprilisban nyílnak, méhek porozzák be. Nyár végén és ősszel a piros terméseivel, majd a vörös lombjával díszít.

Vetése:

A frissen beérett magot ősszel vesd el a kertben, végleges helyére vagy magágyásba, esetleg szabadban tárolt cserépbe. A magot érdemes vetés előtt 24 órára beáztatni. A keléshez hideghatás szükséges, tavasszal csírázik.

Alkalmazása:

Nagyobb fák árnyékát is jól viseli, de teljes szépségét nyílt napos fekvésben mutatja meg. Metszéssel egytörzsű fává alakíthatod, de ültetheted nyírott sövénynek is. A különféle talajokhoz jól alkalmazkodik. Elviseli a tartós szárazságot és a szélsőséges hőmérsékleti különbségeket is. Gyökérzete nem hatol mélyre, ezért köves, vékony termőrétegű területen is jól nő.

Őshonos faként sokféle rovar él rajta, tavasszal a beporzók számára bőséges nektárforrás.

Érdekességek:

Népi neve: feketegyűrű juhar
200-300 évig is élhet.
2020-ban az év fájává választották.
Már honfoglaló őseink is ismerték ezt a fafajt.
A tatárjuhar nedvéből is készíthető juharszirup, bár a cukortartalma alacsonyabb a valódi cukorjuharhoz képest. A magja megfőzve ehető..

További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

március, április

Gyökérzet

sekély gyökér

Magasság

3-10 m

Egyebek

dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Tatár juhar (Acer tataricum) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük