Tatár juhar (Acer tataricum) szabadgyökeres csemete

Tatár juhar (Acer tataricum) szabadgyökeres csemete
Tatár juhar (Acer tataricum) szabadgyökeres csemete
Tatár juhar (Acer tataricum) szabadgyökeres csemete
Tatár juhar (Acer tataricum) szabadgyökeres csemete
Az egyik legszebb őshonos fa, mégis ritka vendég a kertekben. A legszebb ősszel, amikor már kevés az élénk vörös szín a kertben.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 40-80 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket! A csemeték postázása 60 cm hosszú dobozban történik. Az ennél nagyobb csemetéket megpróbáljuk sérülés nélkül behajtogatni a dobozba, de elképzelhető, hogy méretre kell vágnunk őket. Ha ezt nem szeretnéd, akkor felár ellenében nagyobb, 120 cm-es dobozban is tudunk postázni. Ehhez választ a postázási módok közül a "GLS nagy méretű csomag" elnevezésű lehetőséget.

Leírás:

Az egyik legszebb őshonos fa, mégis ritka vendég a kertekben. A legszebb ősszel, amikor már kevés az élénk vörös szín a kertben. A természetben erdők alsó koronaszintjében vagy erdőszéleken nő. Kis termetű, hosszú életű fa. Leggyakrabban magas cserjeként, esetleg többtörzsű bokorfaként fejlődik. Krémfehér, illatos, de jelentéktelen virágai március – áprilisban nyílnak, méhek porozzák be. Nyár végén és ősszel a piros terméseivel, majd a vörös lombjával díszít.

Alkalmazása:

Nagyobb fák árnyékát is jól viseli, de teljes szépségét nyílt napos fekvésben mutatja meg. Metszéssel egytörzsű fává alakíthatod, de ültetheted nyírott sövénynek is. A különféle talajokhoz jól alkalmazkodik. Elviseli a tartós szárazságot és a szélsőséges hőmérsékleti különbségeket is. Gyökérzete nem hatol mélyre, ezért köves, vékony termőrétegű területen is jól nő. Őshonos faként sokféle rovar él rajta, tavasszal a beporzók számára bőséges nektárforrás.

Érdekességek:

Népi neve: feketegyűrű juhar 200-300 évig is élhet. 2020-ban az év fájává választották. Már honfoglaló őseink is ismerték ezt a fafajt. A tatárjuhar nedvéből is készíthető juharszirup, bár a cukortartalma alacsonyabb a valódi cukorjuharhoz képest. A magja megfőzve ehető..

Adatok
Virágzási idő
április, március
Hasznosítás
dísznövény, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
sekély gyökér
Magasság
3-10 m
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!