Takarmány bükköny (Vicia sativa) vetőmag

A gazdák tavaszi bükköny néven ismerik. Magyarországon nem őshonos, de elvadulva megtalálható pillangós növény. Kiváló talajtakaró, nitrogénkötő, és hosszan virágzó rovarcsalogató.
Kiszerelés: 50 ml, 2000 mag
Nincs raktáron
550 Ft
Nincs raktáron
Részletek
A gazdák tavaszi bükköny néven ismerik. Magyarországon nem őshonos, de elvadulva megtalálható pillangós növény. Kiváló talajtakaró, nitrogénkötő, és hosszan virágzó rovarcsalogató. Előnye, hogy félárnyékban is megél és virágzik. Alacsony kúszónövény, ezért általában támasztónövénnyel (pl. búza) vagy keverékben vetik. A többi bükkönynél igényesebb, jó minőségű talajt és kellő vízellátást igényel. Cserébe többet terem.

Vetése:

Szinte egész évben vethető. Márciustól májusig főnövényként, aratás után augusztusig takarónövényként szokták vetni. A magját érdemes vetés előtt 24 órára beáztatni.

Alkalmazása:

Zöldtrágyaként és takaró növényként termelik a legtöbbször. Ilyen célra önmagában, vagy támasztónövénnyel, például zabos bükkönyként használják: 1 kg bükköny maghoz 2 kg zabot kevernek. Június elején, a zab kalászok megjelenésekor kaszálva jó széna, siló alapanyag vagy zöldtakarmány. Magjáért is termesztik, amit állatok takarmányozására használnak. A többi pillangóshoz hasonlóan magas a tápértéke, sok fehérjét tartalmaz. A többi bükkönyhöz viszonyítva nagyobb magtermésre képes. Emberi táplálékként is használható. A mag és a zöld hüvely a babhoz hasonlóan megfőzhető. Őrölve liszthez is keverik, hogy a tészta egészségesebb, magasabb fehérje tartalmú legyen. A fiatal leveleket salátába lehet tenni. A többi bükköny fajnál kényesebb. Kedvezőtlen helyen, homokon vagy száraz területen sem pusztul el, azonban a jó terméshez jó minőségű talajt és egyenletes vízellátást igényel. Félárnyékos helyre, fák alá is tökéletesen alkalmas. Sűrűn vetve gyomfojtó, de ritkásan ültetve nem sokat árnyékol. Bolygatott területek, sérült talajok regenerálásához kifejezetten ajánlott. Képes nagy zöldtömeget nevelni, mulcs és zöldtrágya előállításához jól használható. Száraz területeken félárnyékba ültessük. Rovarcsalogató növény, a virágát nagyon szeretik a beporzók. Kusza szárai között sok pók és más hasznos rovar él.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, hosszan virágzó, július, június, május
Hasznosítás
állateledel, ehető, nitrogénkötő, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú
Vízigény
átlagos
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!