Szöszös bükköny (Vicia villosa) vetőmag

550 Ft

Száraz gyepekben, bolygatott területeken sokfelé előfordul. Rengeteg virágot hoz a lila és a fehér különböző árnyalataiban. Az egyik legjobb rovarcsalogató növény.

Kategóriák: , ,

Leírás

Száraz gyepekben, bolygatott területeken sokfelé előfordul. A többi bükköny fajhoz képest nagyobb, erőteljesebb növény, sűrű bozótot képez. Rengeteg virágot hoz a lila és a fehér különböző árnyalataiban. Az egyik legjobb rovarcsalogató növény.
A szöszös bükkönyhöz nagyon hasonló a kaszanyűg bükköny (Vicia cracca). Ránézésre nehéz őket megkülönböztetni. Elvileg a szöszös bükköny szőrösebb, de ezt csak akkor könnyű eldönteni, ha egymás mellett látható a két faj. A virág alapján viszont felismerhetők: a kaszanyűg bükköny virága rövid csövű, kb. a virágcső az átmérőjéhez képes 1-1,5x hosszúságú. A szöszös bükköny virága hosszabb, az átmérő 2-3-szorosa a virágcső hossza. Mindkét faj ugyanúgy használható.

Vetése:

Legjobb ősszel vetni, de tavasszal is megoldható. A magokat érdemes vetés előtt 24 órára vízbe áztatni.

Alkalmazása:

Zöldtrágyaként és a magjáért is termesztik, a takarmány bükkönyhöz hasonlóan. Nagyobb zöldtömeget de kevesebb és apróbb magot terem.
Nagyra nővő, erőteljes faj, oda kell figyelni a telepítésénél. Méteres szárai mindent benőnek és elnyomnak. A többi bükköny fajjal ellentétben tőből elágazva hatalmas bokrot képez. Bolygatott területek, sérült talajok regenerálásához kifejezetten ajánlott. A legnagyon zöldtömeget előállító bükköny faj. A természetben nedvesebb helyen nő, száraz területeken félárnyékba ültessük.
Az egyik legjobb rovarcsalogató növény. Hatalmas tömegben hozza a virágait, hosszú időre ellátja a környék pillangóit és méheit nektárral.

További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

június, július, augusztus

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

állateledel, dísznövény, nitrogénkötő, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Szöszös bükköny (Vicia villosa) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük