Szélesmakkú zsióka (Bolboschoenus laticarpus) vetőmag

550 Ft

A zsiókák, vagy más néven szikikákák mocsári növények, általában időszakos vizek partján, árterekben, árokpartokon, holtágak partján lehet velük találkozni.

Leírás

A zsiókák, vagy más néven szikikákák mocsári növények, általában időszakos vizek partján, árterekben, árokpartokon, holtágak partján lehet velük találkozni. Szikes tavakban is megélnek. A szélesmakkú zsióka az Alföldön és Miskolc környékén fordul elő, viszonylag ritka faj. Méteres magasságot is elérő, sűrű telepei általában uralják az élőhelyét, nagy területet beborítanak. A tömeges előfordulása, és a viszonylag nagy magja miatt sok vízimadár faj fontos tápláléka, például a vadludak és a vadkacsák, récék nagyon szeretik. Vastag rizómáit is sok állat kiássa amikor az élőhelye kiszárad. Sok földön fészkelő madár költ a zsióka telepekben.

Vetése:

Tavasz végén érdemes vetni 2-3 cm mély vízzel borított tóparton, vagy ugyanilyen mélyen víz alá helyezett cserepekben. A talaj kerti föld legyen, a bolti virágföld felúszik a víz tetejére, és megrothad a víz alatt.

Alkalmazása:

Kertitó partján dísznövényként használhatod. Érdemes nagy cserépbe ültetni, különben gyors terjedésével hamar elfoglalja az egész tavat. Cserépbe szorítva viszont látványos, karcsú fűcsomót képez.
Erőteljes fejlődése miatt nádgyökérzónás szennyvíztisztítókban nagyon jól felhasználható. Az általában javasolt nádnál sokkal könnyebben kezelhető, mert a gyökerével nem tudja átszúrni a tófóliát (a nád erős, hegyes hajtáscsúcsát nehéz megállítani).


További információk

Növény típusa

évelő

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, szikes

Vízigény

nedvességigényes, vízinövény

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

június, július, augusztus

Gyökérzet

terjedő tövű

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

dísznövény

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Szélesmakkú zsióka (Bolboschoenus laticarpus) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük