Szegletes lednek (Lathyrus sativus) vetőmag

550 Ft

Pillangós virágú, nitrogénkötő, kúszó szárú növény, leginkább a borsóra hasonlít.

Leírás

Termesztett növény, vadon nem ismerjük. Valószínűleg a mediterrán vidékekről és Ázsiából származik. Pillangós virágú, nitrogénkötő, kúszó szárú növény, leginkább a borsóra hasonlít.

Vetése:

Korán, március elején amint rá lehet menni a földre. Sortávolság 12-30 cm, tőtávolság 5-10 cm, 3-5 cm mélyre (160-220 kg vetőmag hektáronként). Magnak termesztve inkább a 30 cm sortávolság ajánlott, zöldtrágyának 12 cm. Kis mennyiség vetésekor érdemes a magot 24 órára vízbe áztatni, ez meggyorsítja a csírázást.

Betakarítás:

Júliusban szokták géppel aratni, de a folyamatos virágzás és termésérés miatt kiskertben célszerűbb többször, kézzel, válogatva szedni, mint a borsót.

Alkalmazása:

Felhasználása a babbal vagy a borsóval azonos, zöld hüvelye és magja is ehető.
Állati takarmányként a magja és a szénája is hasznosítható. Zöldtrágyaként akár másodvetésként is kiváló, a gyökérgümők miatt a talajban is nagy mennyiségű szerves anyagot képez. Hosszan tartó virágzása alatt értékes méhlegelő. Kiterjedt gyökérzetével megköti a laza talajt, csökkenti az eróziót.
Termesztése a borsóhoz hasonló, de jobban igényli a meleget. Szívós, igénytelen növény, gyenge talajokon pl. sziken is bő termést ad. Szárazságtűrő, de a keléshez és a fiatal magoncoknak sok nedvességre van szüksége. Ezért kell korán vetni, és ha lehet beáztatni a magot. Később már inkább a száraz meleget szereti. A tavaszi fagyokat jól birja. A talajban megkötött foszfátot fel tudja szabadítani, más növények számára hozzáférhetővé teszi.


További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú, szikes, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május, június, július

Gyökérzet

kiterjedt gyökérzet

Magasság

0,3-1 m

Egyebek

ehető, állateledel, nitrogénkötő, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Szegletes lednek (Lathyrus sativus) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük