Szecsuáni bors (Zanthoxylum piperitum) vetőmag
Szecsuáni bors (Zanthoxylum piperitum) vetőmag
550 Ft

Szecsuáni bors (Zanthoxylum piperitum) vetőmag

Szecsuáni bors (Zanthoxylum piperitum) vetőmag
Szecsuáni bors (Zanthoxylum piperitum) vetőmag
Szecsuáni bors (Zanthoxylum piperitum) vetőmag
Érdekes, szép formájú kis fa vagy ritkás ágú cserje. Nálunk még kevésbé elterjedt, pedig érdemes lenne ültetni ezt az aromás illatú fűszernövényt.
Kiszerelés: 2 ml, 60 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Érdekes, szép formájú kis fa vagy ritkás ágú cserje. Akáchoz hasonlóan tüskés, a levele is hasonló, de mégsem rokonok, a rutafélékhez tartozik. Nálunk még kevésbé elterjedt, pedig érdemes lenne ültetni ezt az aromás illatú fűszernövényt. És itt az aromás illatot nem is csak a termésére kell érteni, mert érintésre az egész növény erős illatfelhőt bocsát ki. A leírások szerint gyökérsarjakkal terjed, nálunk ezt még nem tapasztaltuk. Gyorsan nő, a magoncok 4 éves korukra már embermagasságú kis fácskává fejlődnek és termőre fordulnak. Szintén a leírások alapján kétlaki növény, külön termős és porzós fákkal, de nálunk az összes fa terem, az is, ami magányos, kilométerekre nincs mellette porzótárs. A növényünk neve kérdéses. Mi így kaptuk, szecsuáni bors néven, Zanthoxylum piperitum tudományos névvel. Azonban ez a két név nem illik össze. Ennek a fajnak a magyar neve japánbors lenne, és amit igazából szecsuáni borsnak hívnak az a Zanthoxylum simulans. Növekszik a kertünkben mindkettő, és még egy harmadik faj is (Zanthoxylum bungeanum), de még csak ez az egy termett. Ezek a fajok mind Kelet-Ázsiában elterjedtek és nagyon hasonlóak, nehéz egymástól megkülönböztetni őket. Az sem biztos, hogy a különböző nevek alatt valóban különböző növények kaphatók. Sok értelme nincs az elnevezéseken lovagolni, mert ezek a nálunk beszerezhető fajok gyakorlatilag ugyanolyanok, a felhasználásukat és a gondozásukat tekintve sincs közöttük semmi különbség. Nálunk nem őshonos, de nem is üldözendő faj. Az invazív növények között a fehér listán szerepel, ami azt jelenti, hogy nem szokott agresszíven terjedni, nem okoz problémákat a természetes élővilágban.

Vetése:

Nehezen csírázik. Ősszel vesd el, vagy egy napos áztatás és 3 hónap hideg rétegzés után tavasszal. Késő tavasszal kel ki, de előfordul, hogy a magok egy része még egy évet kivár.

Alkalmazása:

Dísznövényként nem ültetik, pedig megérdemelné. Erősen tüskés, az akáctól eltérően a törzse és a vastagabb ágai is, ami érdekes látványt nyújt. Azonban pontosan ezért nem érdemes olyan helyre ültetni, ahol nagy a forgalom, könnyű beleakadni. Elsődleges haszna fűszerként van. A piros maghéja szárítva megbarnul, kinyílik, és a fekete magok kihullanak belőle. A maghéj a fűszer, a magok ízetlenek, bár ehetők. A maghéj csípős, de a hagyományos fekete borstól nagyon eltérő aromájú. Érdemes száraz serpenyőben megpirítani, úgy intenzívebb az aromája. A kínai ötfűszer keverék egyik összetevője. A levele is ehető, a fiatal levelek frissen salátába keverhetők. Az idősebb levelek már inkább csak fűszernek valók. Gyógynövényként a termése fertőtlenítő, féregtelenítő, antibakteriális hatású. A gyökerében található gyanta erős élénkítőszer. Fája erős, kemény, Japánban mozsártörőket készítenek belőle a fűszerek őrléséhez. A kertben nem kényes, bármilyen talajon megél, tökéletesen télálló. A megerősödött tövek jó szárazságtűrők. Gyorsan fejlődik, hamar termőre fordul. Laza lombja miatt árnyékoló faként használható akár a zöldséges ágyások között is. Így nem foglal külön helyet, és a veteményest és védi az árnyékoló és szélvédő hatásával. A szakirodalom szerint gyökérsarjakat képezhet. Ezt nálunk még nem tapasztaltuk, még a gyökerek bolygatása után sem, de fel kell készülni rá, hogy előfordulhat. Erdőkertekbe is nagyon jó beilleszthető alsó koronaszintként vagy cserjeszintként. Természetes életközösségekben idegenhonos fajként nem sok szerepe van, bár virágát a megporzó rovarok szeretik.

Adatok
Virágzási idő
április, május
Hasznosítás
dísznövény, ehető, gyógynövény
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
terjedő tövű
Magasság
1-3 m
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!