Spenót ’Matador’ (Spinacia oleracea) vetőmag
Spenót ’Matador’ (Spinacia oleracea) vetőmag
550 Ft

Spenót ’Matador’ (Spinacia oleracea) vetőmag

A spenót ismert levélzöldség, de manapság sokkal nagyobb mennyiségben vetik takarónövényként. A Matador nagyon jó fagytűrő, áttelelő fajta.
Kiszerelés: 2 ml, kb.100 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek

A spenót ismert levélzöldség, de manapság sokkal nagyobb mennyiségben vetik takarónövényként. A Matador nagyon jó fagytűrő, áttelelő fajta. A libatopfélék közé tartozó, vadon nem ismert növény. Valószínűleg Ázsiában, valahol a perzsa világban nemesítették. Innen terjedt el mór közvetítéssel Európában a 16. században.

Vetése:

Étkezési célra kora tavasszal vagy ősszel érdemes vetni. Nagyon gyorsan kikel. Talajtakaróként bármikor vethető ősszel vagy kora tavasszal, minél sűrűbbre, hogy gyorsan összezárjon.

Alkalmazása:

Ismert levélzöldség. Elsősorban főzelékként, vagy más ételekben főzve, párolva használatos. Erős, jellegzetes íze a fiatal levelekben még gyengébb. Az ilyen, nagyon zsenge, apró levelek ’bébi spenót’ néven nyersen, salátaként is használatosak. Oxálsav tartalma miatt nem szabad belőle nagyon gyakran fogyasztani, mert vesekövet okozhat. A kertben étkezési célra a hűvösebb félévben érdemes vetni. Kora tavasszal, vagy kora ősszel vetve hamar szüretelhető. A késő őszi vetés áttelel, és kora tavasszal az egyik első zöldségfélék között lesz. Tápdús, nedves körülmények között fejlődik a legszebben. Szerencsére a tavaszi és őszi esősebb időben többnyire nem kell öntözni. Nyáron hamar magszárat hoz, utána már ehetetlen. Nagyon hamar, néhány nap alatt kikel, ezért lassan kelő növényekkel együtt vetve sorjelzőnek is használható. Gyors fejlődésű, vetés után néhány héttel már szedhető. Alacsony termete miatt növénytársításokba jól beilleszthető, akár más növények sorai között is termesztheted. Talajtakaróként az egyik legjobb növény. Hamar kikel, gyorsan összezár, a gyomosodást gátolja. A puhalevelei gyorsan lebomlanak, nagyon jó humuszképzők. Gyökerei húsosak, mélyre hatolnak, sok szerves anyagot juttatnak a talajba a növény pusztulása után. A nyári forróságot kivéve szinte bármikor vethető. Hideg féléves talajtakaró magkeverékek elengedhetetlen összetevője.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július, június
Hasznosítás
ehető, talajtakaró, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
szívgyökér
Magasság
0,3-1 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
bármilyen
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!