Sárga selyemmályva (Abutilon theophrasti) vetőmag
Sárga selyemmályva (Abutilon theophrasti) vetőmag
550 Ft

Sárga selyemmályva (Abutilon theophrasti) vetőmag

Sárga selyemmályva (Abutilon theophrasti) vetőmag
Sárga selyemmályva (Abutilon theophrasti) vetőmag
Ázsiából származik ez a látványos gyomnövény. Nagy, halványsárga, mályvához hasonló virágai és érdekes formájú termése miatt semmi más növénnyel nem lehet összetéveszteni.
Kiszerelés: 1 ml, 90 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Ázsiából származik ez a látványos gyomnövény. Szántóföldeken nagyon elterjedt a gazdák nagy bánatára, pedig hasznos is lehet. Leginkább a nagy termetű növények között: kukoricában és napraforgóban fordul elő. Nagy, halványsárga, mályvához hasonló virágai és érdekes formájú termése miatt semmi más növénnyel nem lehet összetéveszteni.

Vetése:

Április végén érdemes vetni, hogy a fagyok után keljen ki. Csírázási ideje 2-3 hét. Nevelhetsz palántát is április eleji vetéssel üveg alatt.

Alkalmazása:

Szinte minden része ehető. A fiatal leveleit salátákban, vagy főzve a spenóthoz hasonlóan fogyaszthatod. Éretlen magját nyersen a zöldborsóhoz hasonlóan használhatod, sőt az egész éretlen termést megeheted. Salátákon nagyon látványos dekoráció. Érett magját őrölve levesek sűrítésére vagy liszt helyett tésztákban használhatod. Kesernyés íze áztatással eltávolítható. A mag a magas fehérjetartalmú babhoz hasonló mennyiségű fehérjét tartalmaz (17% körül). Olaj is préselhető belőle. Gyógynövényként őshazájában szinte minden részét felhasználják. Szemnyugtató hatású. A levelekben található rutin a nyálkahártyát bevonva nyugtatja, védi azt. Leveléből teát készítenek vérhas és láz ellen, vagy fekélyes sebekre rakják borogatásként. Magját összetörve gyomor problémákat gyógyítanak vele. A növény szárában rugalmas rostok találhatók. Durva, de erős és rugalmas szálaiból kiváló zsák vagy kötél készíthető, ezért Ázsiában termesztik. Papír készítésére is alkalmas. A virágai miatt dísznövényként is megállja a helyét, termései szárazvirágként használhatók. Az egész növény olyan anyagokat tartalmaz, amik más növények fejlődését gátolják. Ezzel okozza a legnagyobb problémát a szántóföldeken. A többi növény vízfelvételét és klorofill tartalmát csökkenti, ezzel visszaveti a fejlődését. Csírázásgátló hatása is van, sőt a gombák fejlődését is visszaveti. Ez utóbbi tulajdonsága erdőkertekben, ahol a talaj gombák által dominált, káros lehet. Érdemes lenne viszont megvizsgálni, hogy gombabetegségek ellen használható-e. Igénytelen növény, szinte bárhol megél. Erősen savanyú és lúgos talajok is megfelelnek a számára. Legjobban a tápdús, de vízáteresztő földet szereti. Napfényigényes, de félárnyékban is megél. Ezért is tud gyomnövényként a kukorica vagy a napraforgó között is elterjedni. A gazdák sokat küzdenek vele szántóföldi gyomként. Kertben nagyon szép és hasznos növény lehet. A többi növényt elnyomó hatása nem erős, de a biztonság kedvéért inkább ágyások szélébe, utak mellé érdemes ültetni. Az utak mulcsolására is alkalmas lehet, ahol a csírázást gátló hatása hasznos a gyommentesen tartás miatt. A növény Magyarországon nem őshonos, ezért viszonylag kevés rovarfajt képes eltartani. Ennek ellenére a magjait nagyon szeretik a bodobácsok, tömegesen szokták ellepni az éppen érő terméseket. A virágait beporzók látogatják.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július, szeptember
Hasznosítás
dísznövény, ehető, gyógynövény
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér, sekély gyökér
Magasság
0,3-1 m, 1-3 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!