Sajmeggy (Cerasus mahaleb) szabadgyökeres csemete

Bozótosokban, hegységeink erdőszélein él ez a cserje termetű kis fa. Dísznövényként ültethető lenne, szívós, várostűrő tulajdonságai, kis mérete, nagy tömegben megjelenő illatos virágai erre alkalmassá tennék.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Mennyiségi kedvezmény
5+  db
-50 Ft/db
650 Ft/db
10+  db
-100 Ft/db
600 Ft/db
Részletek

Szabadgyökeres csemetéket árusítunk, föld feletti mérete 30-50 cm. Csemetéinket gyökércsomagoltan küldjük: gyökerük nedves fűrészporba kerül, amit fóliával borítunk. Ilyen csomagolásban hűvös, fagymentes helyen ültetésig tárolhatók, akár tavaszig is. Bármikor ültethetők amikor a talaj nincs átfagyva. Télen sincs akadálya az ültetésnek, nem kell megvárni vele a tavaszt! Minél hamarabb földbe kerülnek annál jobb. Ültetés után már nem árt nekik a fagy. Ha bővebben érdekel az ültetés mikéntje, akkor olvasd el az erről szóló cikkünket!

Leírás:

Bozótosokban, hegységeink erdőszélein él ez a cserje termetű kis fa. Gyenge, köves talajon is elterjedt. Eredeti élőhelyén 5-6 méternél nem nő magasabbra, de kertben gondozott példányai ideális körülmények között a 8-10 métert is elérhetik. A karsztbokorerdők egyik fő fafaja a molyhos tölgy és a virágos kőris mellett.

Alkalmazása:

Dísznövényként ültethető lenne, szívós, várostűrő tulajdonságai, kis mérete, nagy tömegben megjelenő illatos virágai erre alkalmassá tennék. Utcai ültetése a termései ’szemetelése’ miatt nem elterjedt. Kiskertekben több figyelmet érdemelne ez a szép fácska. A termése ehető, Magyarországon leginkább likőrök ízesítésére és pálinkának használják. A magbele a mandulához hasonló. A sajmeggy használata fűszerként és gyógynövényként ma is elterjedt a Közel-Keleten. Fája kemény, erős, de alig ad vastagabb, jobban hasznosítható részeket. Pipaszár és sétapálca készítéséhez régebben nálunk is termesztették. Szép rajzolata és polírozhatósága miatt apróbb dísztárgyakat is készítenek belőle. Nagyon jól esztergálható. A sajmeggy a nemes meggy és cseresznye változatok alanyaként széles körben használatos, különösen a gyengébb minőségű talajokra alkalmas. Szívós, igénytelen, szárazságtűrő növény. Bármilyen gyenge talajon ültethető. Napon terem a legtöbbet, de félárnyékban is megél. A sajmeggy nagyon értékes növény az élővilág számára. Tavasszal a virágaival táplálja a megporzó rovarokat, ősszel a termésével a madarakat. A levelein is sok rovarfajt él. Megérdemli a helyét a természetközeli vagy madárbarát kertekben.

Érdekességek:

A sajmeggyet az év fájává választották 2019-ben. A latin fajnév (mahaleb) nem véletlenül arab hangzású: az arabok ’mahleb’ néven ismerték, és már ősidők óta gyógynövényként és fűszerként használták. Régi magyar neve, a törökmeggy is erre utal.

Adatok
Virágzási idő
április, május
Hasznosítás
dísznövény, ehető, madárbarát, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
sekély gyökér
Magasság
3-10 m
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!