Rezgő nyár (Populus tremula) földlabdás csemete, 30-50 cm

700 Ft-tól

Főleg hegyvidékeken élő ritkább, kevésbé vízigényes nyár faj. Törzse fehéres, sima, a fehér nyárnál kevésbé fényes, de hasonlóan szép.

Kategóriák: , ,

Leírás

Földlabdás csemete, 30-50 cm magassággal. A földlabda kb. 5x5x15 cm. A csemetéket vetőtálcákban nevelték, a teljes földlabdával együtt tudjuk őket postázni a gyökerek sérülése nélkül.
A nyári forróságot kivéve bármikor ültethető. A szabadgyökeres csemetékhez képest jobb eredés érhető el, jobban viselik az ültetési stresszt mivel a gyökérzetük nem sérül.
Kézhezvétel után ültetésig tárold hűvös, fagymentes helyen, a földlabdát tartsd nedvesen. Minél hamarabb érdemes elültetni, de legalább néhány hétig tárolhatod.

Főleg hegyvidékeken elterjedt, kevésbé vízigényes nyár faj. Törzse fehéres, sima, de a fehér nyárnál kevésbé fényes. Levele tojásdad vagy szív alakú, alig hullámos szélű, fonáka zöld.
Pionír faj, bolygatott területeken, vágásokban hamar megjelenik. Gyorsan nő, de rövid életű. Hamar odvasodik, ami a harkályok, és rajtuk keresztül a többi odúlakó madár számára tökéletes élőhelyet teremt. Gyökérsarjakat nevel, ezekkel terjed. Ha egyszer megtelepedett, akkor sarjaival gyorsan kolóniákat hoz létre.
Kétlaki, mint ahogy az összes többi nyárfa is. A rettegett tavaszi nyárfapihe ’havazást’ csak a nőivarú egyedei produkálják, ezért a hímivarú, porzós példányokat nyugodtan lehet ültetni ott is, ahol félünk a pihétől. Gyökérsarjról szaporítva az ismert porzós példányokat bárhova ültethető a pihék veszélye nélkül.

Alkalmazása:

Díszfaként a fehér nyárhoz hasonlóan nagyon mutatós, és a többi nyár fajnál valamivel kisebb, 15-25 méterre nő meg.
Gyorsan nő, de a törzse ritkán egyenes, ezért valódi faanyagként nehezen használható. A nemes nyárakkal szemben ez mindenképpen hátrány. Erdészeti telepítésekben alig használják. Nagy előnye viszont, hogy őshonos, ezért a rovarvilág jobban tudja hasznosítani (a nemes nyárak amerikai és európai fajok hibridjei, élőhelyként kevésbé értékesek).
A nyárfák (és a fűzek) kérge szalicint tartalmaz, ami szalicilsavra bomlik az emberi szervezetben. A szalicilsav az aszpirin hatóanyaga. Ezért a nyárfa kérgét természetes aszpirinként régóta használják gyulladáscsökkentőként, lázcsillapítóként, reumás fájdalmakra, menstruációs fájdalmak enyhítésére.
Igénytelensége és gyors növekedése miatt kiváló támogató fa. Gyorsan megteremti az erdei mikroklímát. Sarjművelésre is alkalmas, rendszeresen visszavágva nagy zöld tömeget képez, mulcs termelésére tökéletes. Fája puha és gyorsan korhad, ami használati tárgyak készítésekor problémát jelent. Viszont nagyon jól komposztálható, tökéletes talajjavító.
A többi nyár fajnál szárazságtűrőbb, viszont a meszes talajt nem szereti. Szélsőségesebb körülmények között is megél, száraz hegyoldalakban is ültethető. Megfelelő helyen gyorsan nő. A gyökérsarjak képzésére oda kell figyelni, mert ezek gyomosíthatnak ha olyan területre került ahol ez nem kívánatos.
Sokféle rovarnak nyújt otthont a levelein és a gyorsan pusztuló faanyagán egyaránt. Hamar odvasodik, a harkályok is kedvelik. Ezért nagyon értékes élőhelyet jelent.


További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

március

Gyökérzet

szívgyökér

Magasság

10 m felett

Egyebek

gyógynövény, dísznövény, rovarcsalogató

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Rezgő nyár (Populus tremula) földlabdás csemete, 30-50 cm” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük