Réti legyezőfű (Filipendula ulmaria) vetőmag
Réti legyezőfű (Filipendula ulmaria) vetőmag
550 Ft

Réti legyezőfű (Filipendula ulmaria) vetőmag

Nedves réteken, cserjésekben, ligeterdőkben találkozhatunk ezzel a nagy termetű évelő virággal. Az egész növény illatos, a virága és a levelei eltérő illatúak. Régi gyógynövény.
Kiszerelés: 5 ml, 1000 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Nedves réteken, cserjésekben, ligeterdőkben találkozhatunk ezzel a nagy termetű évelő növénnyel. Dús tőlevélrózsájából nyáron magas virágszárat nevel, rengeteg apró fehér illatos virággal.

Vetése:

Ősszel hidegágyba, vagy tavasszal végleges helyére. 10-13  °C talajhőmérséklet szükséges a keléshez. Az első évben kényes, célszerű cserépben nevelni és csak a megerősödött töveket kiültetni.

Alkalmazása:

Régi gyógynövény. Rendszerint gyulladáscsökkentőként és megfázásra használják. A virágzat szalicilsavat tartalmaz, ami az aszpirin hatóanyaga. Az egész növény illatos, a virága és a levelei eltérő illatúak. Szárítva szobai illatosítóként szokták használni mindkettőt. Illatát szárítva is sokáig megtartja. A kertekben dísznövényként is ültetik, időnként évelő kertészetekben beszerezhető. Vágott virágként, sőt szárazvirágként is használható. Természetes hatású ágyásokban jól mutat. Legjobb félárnyékban tartani. Napon csak akkor próbálkozzunk vele, ha nyáron elegendő nedvességet kap. Mocsaras, vízállásos helyen is megél. Kerti tó szélébe ültethető. A töve mérsékelten terjed, inkább csak bokrosodik, nem nyomja el a szomszédos növényeket. Nagyon jó rovarcsalogató, a rengeteg apró virágát szeretik a beporzók.

Érdekességek:

A réti legyezőfű a druidák legszentebb virágának egyike volt. Már ők is használták gyógynövényként.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július, szeptember
Hasznosítás
dísznövény, gyógynövény, rovarcsalogató
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
terjedő tövű
Magasság
0,3-1 m, 1-3 m
Növény típusa
évelő
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú
Vízigény
átlagos, nedvességigényes
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!