Quinoa (Chenopodium quinoa) vetőmag

550 Ft

Dél-Amerikából származó libatop faj, a magja mint szuperélelmiszer egyre divatosabb: teljes fehérjeforrás, ami a növények között ritkaság. Kevesen tudják, hogy a levele is ehető, a spenóthoz hasonlóan (annak közeli rokona).

Leírás

Dél-Amerikából származó libatop faj, a magja mint szuperélelmiszer egyre divatosabb: teljes fehérjeforrás, ami a növények között ritkaság. Kevesen tudják, hogy a levele is ehető, a spenóthoz hasonlóan (annak közeli rokona).
Maga a növény egy nagyra nővő libatopféle, a nálunk is gyakori kerti gyomnövény libatop fajok közeli rokona, azokhoz nagyon hasonlít. Hatalmasra megnő, 2-3 méteres magasságot is elérhet. Dél-Amerikában ősidők óta termesztett gabonaféle.
Magja nagyon egészséges, lassan felszívódó szénhidrát forrás. Ami különlegessé teszi, az a magas és nagyon jó minőségű fehérje tartalma. Minden szükséges aminosavat tartalmazó teljes fehérjeforrás, ami a növényvilágban ritkaság. Ezért a vegetáriánus étrendben fontos szerepet kaphat.

Vetése:

Áprilistól vethető, a nagyobb tavaszi fagyok elmúltával. Kisebb fagyokat elvisel. Gyorsan csírázik. 20-30 cm sortávolságot használj, a kis növényeket kb. 10 cm tőtávolságra ritkítsd ki.

Alkalmazása:

A zsenge levelei ehetők, a spenóthoz és a többi libatop fajhoz hasonlóan használhatod. Szaponin és oxálsav tartalma miatt ne fogyassz belőle túl sokat (ebben is hasonló a spenóthoz).
Az igazi értékét a magja adja. A rizshez hasonlóan használhatod köretként, alapanyagként, sós és édes formában egyaránt. Megfőzni is ugyanúgy kell. Főzés előtt egy éjszakára áztasd vízbe és alaposan mosd át, ugyanis a maghéj kesernyés szaponin tartalmát így el tudod távolítani. Jobb ízű és egészségesebb lesz így az étel.
A magokat csíráztatva, salátákban is használhatod. Különösen jó ilyen formában az összetétele, étrendi hatásában a tejhez hasonlít.
Szaponin tartalma miatt növényvédőszerként is használhatod: a magok áztatása után visszamaradó víz a növényekre permetezve elriasztja a rovarokat és a madarakat.
Nagyon szívós növény: kisebb fagyokat is elvisel, száraz helyen is megél. Erős mélyre hatoló gyökérzetével megtalálja magának a tápanyagokat és a vizet, ezért öntözést csak a legnagyobb aszályban igényel. A szikes, enyhén sós talajt is elviseli. Szeptember-októberben érő magját nagyon könnyű kicsépelni. A növényt vágd le, hagyd száradni néhány napig, aztán csapkodd bármi szilárd felülethez. A magok viszonylag tisztán kihullanak, egy kis szeleléssel a maradék növénydaraboktól is megtisztíthatók. A madarak sem károsítják, ugyanis a maghéj szaponin tartalmát nem szeretik.
Permakultúrás kertekben nagyon jól használható mulcs és komposzt alapanyag előállítására. Mély gyökérzete és szárazságtűrése miatt gyenge talajokon is képes nagy tömegű szerves anyagot előállítani.

További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen, homok, meszes, savanyú, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

július, augusztus

Gyökérzet

karógyökér

Magasság

1-3 m

Egyebek

ehető, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Quinoa (Chenopodium quinoa) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük