Quinoa (Chenopodium quinoa) vetőmag
Quinoa (Chenopodium quinoa) vetőmag
550 Ft

Quinoa (Chenopodium quinoa) vetőmag

Dél-Amerikából származó libatop faj, a magja mint szuperélelmiszer egyre divatosabb: teljes fehérjeforrás, ami a növények között ritkaság. Kevesen tudják, hogy a levele is ehető, a spenóthoz hasonlóan (annak közeli rokona).
Kiszerelés: 1 ml, 250 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Dél-Amerikából származó libatop faj, a magja mint szuperélelmiszer egyre divatosabb: teljes fehérjeforrás, ami a növények között ritkaság. Kevesen tudják, hogy a levele is ehető, a spenóthoz hasonlóan (annak közeli rokona). Maga a növény egy nagyra nővő libatopféle, a nálunk is gyakori kerti gyomnövény libatop fajok közeli rokona, azokhoz nagyon hasonlít. Hatalmasra megnő, 2-3 méteres magasságot is elérhet. Dél-Amerikában ősidők óta termesztett gabonaféle. Magja nagyon egészséges, lassan felszívódó szénhidrát forrás. Ami különlegessé teszi, az a magas és nagyon jó minőségű fehérje tartalma. Minden szükséges aminosavat tartalmazó teljes fehérjeforrás, ami a növényvilágban ritkaság. Ezért a vegetáriánus étrendben fontos szerepet kaphat.

Vetése:

Áprilistól vethető, a nagyobb tavaszi fagyok elmúltával. Kisebb fagyokat elvisel. Gyorsan csírázik. 20-30 cm sortávolságot használj, a kis növényeket kb. 10 cm tőtávolságra ritkítsd ki.

Alkalmazása:

A zsenge levelei ehetők, a spenóthoz és a többi libatop fajhoz hasonlóan használhatod. Szaponin és oxálsav tartalma miatt ne fogyassz belőle túl sokat (ebben is hasonló a spenóthoz). Az igazi értékét a magja adja. A rizshez hasonlóan használhatod köretként, alapanyagként, sós és édes formában egyaránt. Megfőzni is ugyanúgy kell. Főzés előtt egy éjszakára áztasd vízbe és alaposan mosd át, ugyanis a maghéj kesernyés szaponin tartalmát így el tudod távolítani. Jobb ízű és egészségesebb lesz így az étel. A magokat csíráztatva, salátákban is használhatod. Különösen jó ilyen formában az összetétele, étrendi hatásában a tejhez hasonlít. Szaponin tartalma miatt növényvédőszerként is használhatod: a magok áztatása után visszamaradó víz a növényekre permetezve elriasztja a rovarokat és a madarakat. Nagyon szívós növény: kisebb fagyokat is elvisel, száraz helyen is megél. Erős mélyre hatoló gyökérzetével megtalálja magának a tápanyagokat és a vizet, ezért öntözést csak a legnagyobb aszályban igényel. A szikes, enyhén sós talajt is elviseli. Szeptember-októberben érő magját nagyon könnyű kicsépelni. A növényt vágd le, hagyd száradni néhány napig, aztán csapkodd bármi szilárd felülethez. A magok viszonylag tisztán kihullanak, egy kis szeleléssel a maradék növénydaraboktól is megtisztíthatók. A madarak sem károsítják, ugyanis a maghéj szaponin tartalmát nem szeretik. Permakultúrás kertekben nagyon jól használható mulcs és komposzt alapanyag előállítására. Mély gyökérzete és szárazságtűrése miatt gyenge talajokon is képes nagy tömegű szerves anyagot előállítani.

Adatok
Virágzási idő
augusztus, július
Hasznosítás
ehető, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
karógyökér
Magasság
1-3 m
Növény típusa
egynyári
Talajigény
bármilyen, homok, meszes, savanyú, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!