Pukkanó dudafürt (Colutea arborescens) vetőmag

550 Ft

A dudafürt alacsony cserje, szinte egész évben virágzik, de nem látványosan: a levelek között kis csoportokban hozza élénk sárga pillangós virágait. Termése ujjnyi méretű felfújt hólyag, amiben éretten zörögnek a magok.

Leírás

Középhegységeinkben, száraz tölgyesekben és bokorerdőkben előforduló őshonos cserje. Általában mészkövön nő, de kerti kultúrában bármilyen talajon jól érzi magát.
A dudafürt alacsony cserje, szinte egész évben virágzik, de nem látványosan: a levelek között kis csoportokban hozza élénk sárga pillangós virágait. Termése ujjnyi méretű felfújt hólyag, amiben éretten zörögnek a magok.
Kiterjedt gyökérzete a rossz talajt is jól hasznosítja, lejtők megkötésére is használható. Gyorsan nő, hamar viszonylag szabályos sűrű tömött bokrot képez.

Vetése:

Ősszel. Nehezen csírázik. Első lépésben egy hőálló edényben önts a magokra egy kevés forrásban levő vizet, hogy a magokat ellepje. Hagyd a magokat kihűlni, ebben ázzanak 24 órán át. Ezután a szabadban el lehet vetni. A másik lehetőség, hogy a leforrázott és 24 órán át áztatott magokat nedves tőzegbe vagy homokba keverve nejlonzacskóban hűtőszekrénybe teszed 2-3 hónapra. Közben hetente ellenőrizd, és ha megindul a csírázás vesd el cserépbe. A vetés mélysége 1 cm körül legyen. Az első évben 20-40 cm-re nő meg, utána a fejlődése felgyorsul.

Alkalmazása:

Régen gyógynövényként használták, de nagyon bizonytalan a hatása. A magja nem ehető, mérgező.
Gyorsan növő szárazságtűrő cserje. A mocsári jellegű talajviszonyokon kívül bárhol megél, sovány homokon is. Nitrogénkötő, pillangós virágú növény. Kiterjedt gyökérzete a talajból a felszínre hozza a tápanyagokat, ezért mulcs termelésére kiválóan használható.
A többi nitrogénkötő cserjéhez hasonlóan használható gyümölcsfák fejlődésének a segítésére. A fával együtt, ugyanabba a gödörbe ültess egy dudafürtöt is. A cserjét rendszeresen vágd vissza, hogy a fát ne árnyékolja be, és hogy az ilyenkor visszapusztuló gyökerek tápanyagot juttassanak a talajba. Ez segíti a fa fejlődését.
Hosszú virágzása alatt a beporzó rovarok hasznos nektárforrása. Különösen a nagyobb dongók kedvelik, például a kék fadongó (Xylocopa violacea).


További információk

Növény típusa

fásszárú

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes, savanyú, terméketlen

Vízigény

szárazságtűrő, átlagos

Fényigény

napos, félárnyék

Virágzás

május, június, július, augusztus, szeptember, hosszan virágzó

Gyökérzet

kiterjedt gyökérzet

Magasság

1-3 m, 3-10 m

Egyebek

dísznövény, nitrogénkötő, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Pukkanó dudafürt (Colutea arborescens) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük