Pukkanó dudafürt (Colutea arborescens) vetőmag
Pukkanó dudafürt (Colutea arborescens) vetőmag
550 Ft

Pukkanó dudafürt (Colutea arborescens) vetőmag

Pukkanó dudafürt (Colutea arborescens) vetőmag
Pukkanó dudafürt (Colutea arborescens) vetőmag
Pukkanó dudafürt (Colutea arborescens) vetőmag
Pukkanó dudafürt (Colutea arborescens) vetőmag
A dudafürt alacsony cserje, szinte egész évben virágzik, de nem látványosan: a levelek között kis csoportokban hozza élénk sárga pillangós virágait. Termése ujjnyi méretű felfújt hólyag, amiben éretten zörögnek a magok.
Kiszerelés: 15 ml, 150 mag
Raktáron
550 Ft
Részletek
Középhegységeinkben, száraz tölgyesekben és bokorerdőkben előforduló őshonos cserje. Általában mészkövön nő, de kerti kultúrában bármilyen talajon jól érzi magát. A dudafürt alacsony cserje, szinte egész évben virágzik, de nem látványosan: a levelek között kis csoportokban hozza élénk sárga pillangós virágait. Termése ujjnyi méretű felfújt hólyag, amiben éretten zörögnek a magok. Kiterjedt gyökérzete a rossz talajt is jól hasznosítja, lejtők megkötésére is használható. Gyorsan nő, hamar viszonylag szabályos sűrű tömött bokrot képez.

Vetése:

Ősszel. Nehezen csírázik. Első lépésben egy hőálló edényben önts a magokra egy kevés forrásban levő vizet, hogy a magokat ellepje. Hagyd a magokat kihűlni, ebben ázzanak 24 órán át. Ezután a szabadban el lehet vetni. A másik lehetőség, hogy a leforrázott és 24 órán át áztatott magokat nedves tőzegbe vagy homokba keverve nejlonzacskóban hűtőszekrénybe teszed 2-3 hónapra. Közben hetente ellenőrizd, és ha megindul a csírázás vesd el cserépbe. A vetés mélysége 1 cm körül legyen. Az első évben 20-40 cm-re nő meg, utána a fejlődése felgyorsul.

Alkalmazása:

Régen gyógynövényként használták, de nagyon bizonytalan a hatása. A magja nem ehető, mérgező. Gyorsan növő szárazságtűrő cserje. A mocsári jellegű talajviszonyokon kívül bárhol megél, sovány homokon is. Nitrogénkötő, pillangós virágú növény. Kiterjedt gyökérzete a talajból a felszínre hozza a tápanyagokat, ezért mulcs termelésére kiválóan használható. A többi nitrogénkötő cserjéhez hasonlóan használható gyümölcsfák fejlődésének a segítésére. A fával együtt, ugyanabba a gödörbe ültess egy dudafürtöt is. A cserjét rendszeresen vágd vissza, hogy a fát ne árnyékolja be, és hogy az ilyenkor visszapusztuló gyökerek tápanyagot juttassanak a talajba. Ez segíti a fa fejlődését. Hosszú virágzása alatt a beporzó rovarok hasznos nektárforrása. Különösen a nagyobb dongók kedvelik, például a kék fadongó (Xylocopa violacea).

Adatok
Virágzási idő
augusztus, hosszan virágzó, július, június, május, szeptember
Hasznosítás
dísznövény, nitrogénkötő, rovarcsalogató, tápanyag felhalmozó
Fényigény
félárnyék, napos
Gyökérzet
kiterjedt gyökérzet
Magasság
1-3 m, 3-10 m
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, meszes, savanyú, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!