Piros árvacsalán (Lamium purpureum) vetőmag

550 Ft

Gyomnövényként ismert ez az apró de látványos árvacsalán, de sokféle haszna miatt érdemes vigyázni rá, akár vetni is. Alacsony egynyári növény, a hideg évszakban érzi jól magát.

Leírás

Gyomnövényként ismert ez az apró de látványos árvacsalán. Sokféle haszna miatt érdemes vigyázni rá, akár vetni is.
Alacsony egynyári növény, a hideg évszakban érzi jól magát. Késő ősszel kikel, zölden telel át, és a tél végi, tavaszi első melegebb napokon már virágzik.
Sokszor találkozhatsz vele erdők aljnövényzetében is. Mire a fák lombja elzárná a fényt ez a növény már virágzott és magot érlelt. Nagyon jól ki tudja használni a lombmentes téli, kora tavaszi időszakot.
Nyíltabb, naposabb területen, szántóföldeken inkább egy másik faj, a bársonyos árvacsalán (Lamium amplexicaule) elterjedt.

Vetése:

Ősszel vesd el, hűvösben kel és zölden telel át. A kora tavaszi vetés is sikeres lehet. Étkezési célra melegebb időben is vethető félárnyékba, öntözve.

Alkalmazása:

Az egész növény ehető, értékes téli, kora tavaszi zöldségféle. Nyersen salátákban, vagy főzve, párolva is tökéletes.
Gyógynövényként főleg sebkezelésre alkalmas összehúzó, vérzéscsillapító hatása miatt. A leveleket összezúzva borogatásként használd.
A kertben gondozást alig igényel, a hűvösebb félévben bőven megtalálja a számára szükséges nedvességet. Fák alá is tökéletes, mert mire a lomb leárnyékolná ez a növény már elvirágzik. Az év melegebb időszakában is megpróbálhatod nevelni, de ilyenkor árnyékosabb és nedvesebb helyre kerüljön.
Takarónövényként ideális, alacsony termetével nem zavarja a haszonnövényeket. Erdők aljában más hasonló életmódú növénnyel, például tyúkhúrral, borostyánlevelű veronikával, gyermekláncfűvel együtt nagyon jó vegyes takarót alkot. Tavasszal gyorsan átadja a helyét a többi növénynek, ami például zamatos turbolya, vérehulló fecskefű, erdei turbolya, fekete peszterce lehet.
Tél végi, kora tavaszi virágzása vonzza a beporzó rovarokat, nagyon fontos nektárforrás ebben az alapvetően virágban szegény időszakban. Főleg a különböző méh és poszméh fajok látogatják.

További információk

Növény típusa

egynyári

Talajigény

bármilyen, agyag, homok, meszes

Vízigény

átlagos, nedvességigényes

Fényigény

napos, félárnyék, árnyék

Virágzás

március, április

Gyökérzet

sekély gyökér

Magasság

30 cm alatt

Egyebek

ehető, gyógynövény, rovarcsalogató, talajtakaró

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Piros árvacsalán (Lamium purpureum) vetőmag” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük