Páfrányfenyő (Ginkgo biloba) földlabdás csemete, 10-20 cm

Páfrányfenyő (Ginkgo biloba) földlabdás csemete, 10-20 cm
Páfrányfenyő (Ginkgo biloba) földlabdás csemete, 10-20 cm
Különleges ősi fafaj. Igazi élő kövület, nincs rokona a jelenlegi növényfajok között. Dísznövény, gyógynövény, és ehető egyszerre.
Nincs raktáron
700 Ft
Nincs raktáron
Részletek

Földlabdás csemete, 30-50 cm magassággal. A földlabda kb. 5x5x15 cm. A csemetéket vetőtálcákban nevelték, a teljes földlabdával együtt tudjuk őket postázni a gyökerek sérülése nélkül. A nyári forróságot kivéve bármikor ültethető. A szabadgyökeres csemetékhez képest jobb eredés érhető el, jobban viselik az ültetési stresszt mivel a gyökérzetük nem sérül. Kézhezvétel után ültetésig tárold hűvös, fagymentes helyen, a földlabdát tartsd nedvesen. Minél hamarabb érdemes elültetni, de legalább néhány hétig tárolhatod. Igazi élő kövület, nincs rokona a jelenlegi növényfajok között. Dísznövény, gyógynövény, és ehető egyszerre. Kínából származik, de vadon nagyon ritka: csak két apró élőhelye ismert. Itt tápdús, homokos talajon nő. Hosszú életű fa, legalább 300 évig Az összes rokona millió évekkel ezelőtt kihalt. A ma élő növények közül a cikászokhoz áll a legközelebb. Kövületek alapján legalább 150 millió éves faj. Valójában az európai ember számára hamarabb ismert volt kövületként, mint élő növényként. Lombhullató. Levelei az összes többi növénytől eltérő formájúak: legyező alakban szétterülők. Kétlaki, virágait a szél porozza. Csak akkor hoz termést, a porzós és termős példányokat is ültetsz. A termése mogyoró méretű bogyó, benne nagy maggal. A gyümölcshús nagyon büdös, macskakaki szagú. Nagyon soká fordul termőre, magról nevelve 30-35 év kell neki. A porzós és termős fák már korábban megkülönböztethetők: a termős fák ágrendszere vízszintes, a leveleik középen mélyen bevágottak. A porzós fák ágai felállóbban, a levele középen alig bevágott. Kínában sokszor előfordul, hogy oltással egy fán mindkét nem megtalálható, így jobban teremnek.

Alkalmazása:

Nálunk nem őshonos, de nem viselkedik invazívan, biztonságosan ültethető. Ehető termése és gyógyhatása miatt vettük fel a kínálatunkba. Díszfaként gyakran ültetik mivel szívós, igénytelen, és jól tűri a városi környezetet, a légszennyezést. A termés kellemetlen szaga miatt csak porzós példányokat érdemes ilyen célra ültetni. Az általunk forgalmazott csemeték magoncok, nem tudjuk róluk, hogy melyik lesz porzós vagy termős. Ha fontos, hogy ne hozzon termést, akkor ültess belőle 3-4 darabot, és amint termőre fordul vágd ki a termős példányokat. Ha a terméséért ülteted, akkor a gyakran járt területektől távolabb kerüljön. A termése az erős szaga ellenére ehető. A megtisztított magokat pörkölik vagy főzik, mert nyersen enyhén mérgező. Diófélékre hasonlító ízű, de meglepően alacsony az olaj tartalma (alig több 3%-nál). Sok szénhidrát és a fehérje található benne. Az ázsiai konyhában sokféle felhasználása ismert. Gyógyhatása miatt Kínában nagyon régóta használják. Főleg a vérkeringést és az agyműködést serkentő hatása miatt szeretik. Nálunk szinte csak a memóriát javító készítmények alapanyagaként használatos. Erre a célra a leveleit gyűjtik ősz elején, közvetlenül mielőtt sárgulni kezdenének. Szárítva egész évben használható marad. A magja is sokféle betegség ellen használatos. Fája puha és könnyű, de rovarriasztó hatású, ezért tartós. Lassú növekedésű, átlagosan évi 30 cm-re számíthatsz, de ez nagyon egyenetlen: némelyik évben szinte semmit nem nő, máskor meg majdnem egy métert. Igénytelen, jól viseli a száraz és a nedvesebb körülményeket, valamint a tömörödött talajt is. Legjobban laza, vízáteresztő talajon fejlődik. Ha a termése fontos a számodra, akkor meleg és napos helyre ültesd. Öntözésre csak addig van szüksége, amíg megerősödik és kellő méretű gyökérzetet nevel. Fiatalon erős karógyökeret indít lefelé, ezért érdemes kicsi méretben elültetni, amikor még a karógyökér sérülése nélkül átültethető. Így lehet a legszívósabb fát nevelni belőle. Később oldalgyökereket is képez, szív alakú gyökérzetet kialakítva.

Adatok
Virágzási idő
április, május, március
Hasznosítás
dísznövény, ehető, gyógynövény
Fényigény
napos
Gyökérzet
szívgyökér
Magasság
10 m felett
Növény típusa
fásszárú
Talajigény
agyag, bármilyen, homok, terméketlen
Vízigény
átlagos, szárazságtűrő
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!